Новини

Кафедра екології та біомоніторингу виборола грант HORIZON із проєктом RestPoll на 48 місяців

Опубліковано: Зароченцева Оксана Дмитрівна, 28.11.2023

Кафедра екології та біомоніторингу навчально-наукового інституту біології, хімії та біоресурсів Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича виборола грант HORIZON із проєктом RestPoll: Restoring Pollinator habitats across European agricultural landscapes based on multi-actor participatory approaches (Відновлення середовищ існування запилювачів у європейських агроландшафтах на основі мультипартисипативного підходу ).  Грантодавець - Європейське виконавче агентство з досліджень (European Research Executive Agency). Членами команди проєкту в Україні стали д.б.н., проф., завідувач каф. екології та біомоніторингу Марія ФЕДОРЯК (керівник), к.б.н., доц. Аліна ЖУК, к.б.н., доц. Уляна ЛЕГЕТА, к.б.н., доц. Ірина СИТНІКОВА, к.б.н., асистент Тетяна ФИЛИПЧУК. 

читати далі>>>


КАФЕДРА ЕКОЛОГІЇ ТА БІОМОНІТОРИНГУ НА НАЦІОНАЛЬНОМУ ФОРУМІ «ПОВОДЖЕННЯ З ВІДХОДАМИ В УКРАЇНІ: ЗАКОНОДАВСТВО, ЕКОНОМІКА, ТЕХНОЛОГІЇ»

Опубліковано: Зароченцева Оксана Дмитрівна, 24.11.2023

21-23 листопада 2023 року у м. Івано-Франківськ відбувся щорічний Національний форум «Поводження з відходами в Україні: законодавство, економіка, технології»,  організатором якого десять років поспіль виступає Всеукраїнська екологічна ліга. З привітальним словом до учасників звернулися голова оргкомітету форуму і Всеукраїнської екологічної ліги Тетяна ТИМОЧКО, міністр захисту довкілля та природних ресурсів України Руслан СТРІЛЕЦЬ, голова Івано-Франківської ОВА Світлана ОНИЩУК. У заході взяла участь і виступила з доповіддю к.б.н., доцент Ірина СИТНІКОВА, яка є головою обласної організації  ВЕЛ.

читати далі>>>


«Медіація як інноваційний метод вирішення конфліктів» з вуст психолога

Опубліковано: Зароченцева Оксана Дмитрівна, 22.11.2023

21.11.2023 на кафедрі екології та біомоніторингу ЧНУ імені Юрія Федьковича відбувся круглий стіл студентів всіх курсів та викладачів на тему «Інструменти формування безконфліктних комунікацій в освітньому середовищі». Запрошений спікер – кандидатка психологічних наук Гайсонюк Наталія Артемівна. 

Студенти 403 групи підготували презентацію й ознайомили всіх присутніх із «Положенням про засади безконфліктних комунікацій та врегулювання спорів учасників освітнього процесу у Чернівецькому національному університеті імені Юрія Федьковича», контактними особами соціально-психологічного центру та місцем його знаходження.

читати далі>>>


«… Їх слухали з цікавістю не лише діти, але й вчителі!»

Опубліковано: Зароченцева Оксана Дмитрівна, 21.11.2023

Кафедра екології та біомоніторингу продовжує просвітницьку традицію налагодження тісних контактів із ЗЗСО м. Чернівці та Чернівецької області. Для такої роботи доцентом кафедри Уляною ЛЕГЕТОЮ була сформована молода енергійна команда екологів із співробітників та студентів різних курсів. В результаті вже пройшла низка цікавих зустрічей з учнями старших класів, зокрема старшокласниками Глибоцької селищної територіальної громади і Димківського НВК Чернівецького району,  а також Вашковецького ліцею Вижницького району. Такі зустрічі стали можливими за підтримки благодійного фонду «Карітас Чернівецької Єпархії».

читати далі>>>


ЗІБРАННЯ ОДНОДУМЦІВ НА ЕКОЛОГІЧНОМУ КОНГРЕСІ «ЖИВИ, ЗЕМЛЕ»

Опубліковано: Зароченцева Оксана Дмитрівна, 15.11.2023

9 листопада 2023 року у комунальному закладі «Чернівецький обласний центр еколого-натуралістичної творчості учнівської молоді» відбувся щорічний обласний учнівський екологічний конгрес «Живи, Земле». У складі журі взяли активну участь доценти кафедри екології та біомоніторингу Ірина СИТНІКОВА (голова журі), Галина МОСКАЛИК і Аліна ЖУК (члени журі).

читати далі>>>


Команда Екологів на зустрічі з талановитою молоддю Буковини

Опубліковано: Зароченцева Оксана Дмитрівна, 29.10.2023

25 жовтня 2023 року студенти кафедри екології та біомоніторингу на чолі з доцентом Уляною ЛЕГЕТОЮ відвідали Багатопрофільний ліцей для обдарованих дітей. Формат зустрічі передбачав розширення горизонтів знань школярів, їх ознайомлення з сучасними тенденціями в екологічній науці, стимулювання до розвитку власних амбіцій, прагнення до навчання і зміцнення зв’язків між представниками обдарованої молоді та майбутніми фахівцями.

читати далі>>>


УЧАСТЬ КОЖНОГО З НАС У НАБЛИЖЕННІ ДО ПЕРЕМОГИ

Опубліковано: Зароченцева Оксана Дмитрівна, 18.10.2023

Кафедра екології та біомоніторингу бере активну участь у зборах коштів на особистий захист і військове спорядження нашим захисникам! Нещодавно студентами та викладачами зібрано майже 300 кг твердих побутових відходів, зокрема макулатури та пластику. Кошти спрямовані на допомогу побратимам підрозділу, де служить Василь ФЕДОРЯК. Дякуємо кафедрі геоматики, землеустрою та агроменеджменту за особливу підтримку.

Запрошуємо долучитися до збору макулатури, скла, пластику, поліетилену, бляшанок. На кафедрі облаштовано Навчально-практичний центр «Гарбологічний хаб», який функціонуватиме на постійній основі (основна інформація - у коридорі навпроти ауд. 90).

читати далі>>>


ОНОВЛЕНИЙ СКЛАД КОМАНДИ «НАДВОРІ» ПРОДОВЖУЄ ПРАЦЮВАТИ!

Опубліковано: Зароченцева Оксана Дмитрівна, 09.10.2023

Екологічна робота студентської волонтерської групи «Надворі» продовжує свою активну діяльність в оновленому складі. Після випуску четвертого курсу до групи «Надворі» долучилися студенти 203 та 303 груп кафедри екології та біомоніторингу. Перше своє завданнявосени 2023 р.така оновлена група під керівництвом доц. кафедри Уляни ЛЕГЕТИ провела за виконанням спільного з Робочою групою по розробці Програми поводження з відходами населення ОВА Чернівецької області завданням. 

читати далі>>>


Студенти кафедри екології та біомоніторингу підтримали ініціативу з прибириння прибережних смуг

Опубліковано: Зароченцева Оксана Дмитрівна, 29.09.2023

29 вересня студенти 203 групи кафедри екології та біомоніторингу під керівництвом к.б.н. Оксани ЗАРОЧЕНЦЕВОЇ взяли участь у Національній ініціативі «День води» з прибирання прибережних смуг.

Прибережниі захисні смуги уздовж річок необхідні з метою охорони поверхневих вод від забруднення та засмічення, проте часто ці смуги засмічені пластиковим, жестяними та скляними пляшками, поліетиленовими пакетами тощо. Студенти-екологи не могли залишитись осторонь і підтримуючи акцію, організовану PAEW, прибрали від пластику та сміття берег річки Клокучки, на ділянці, що протікає в нижній частині парку Шиллера.

читати далі>>>


Практичні заняття на Придністровській станції садівництва

Опубліковано: Зароченцева Оксана Дмитрівна, 28.09.2023

27 вересня 2023 року, в межах двосторонньої угоди про співробітництво студенти першого та четвертого курсів кафедри екології та біомоніторингу мали неймовірну можливість відвідати Придністровську дослідну станцію садівництва НААН України.

Студенти ознайомилися з основними сезонними шкідниками та захворюваннями плодових дерев, обговорили можливості використання хімічних та біологічних методів захисту. А потім співробітники станції, викладачі та студенти долучилися до збору щедрого врожаю яблук.

читати далі>>>