Новини

Ювілейна Х Всеукраїнська учнівська олімпіада з екології у Чернівцях

Опубліковано: Зароченцева Оксана Дмитрівна, 25.04.2023

IV етап Всеукраїнської учнівської олімпіади з екології проходив на Буковині 19-21 квітня. Організатори і координатори масштабного заходу - Інститут модернізації змісту освіти МОН, Інститут післядипломної педагогічної освіти Чернівецької області, Багатопрофільний ліцей для обдарованих дітей, Чернівецький національний університет імені Юрія Федьковича – ефективно співпрацювали. Завідувач кафедри екології та біомоніторингу д.б.н., професорка Марія ФЕДОРЯК виконувала функції заступниці голови журі, співробітники кафедри працювали у складі оргкомітету та журі. 

читати далі>>>


Людина живе, доки її пам’ятають…

Опубліковано: Зароченцева Оксана Дмитрівна, 12.04.2023

Сьогодні, 12 квітня, минає перша річниця зі дня смерті колишнього ректора університету, засновника кафедри, почесного професора Степана Степановича Костишина. Наша кафедральна родина й уся університетська спільнота з великою шаною та теплотою згадує мудрого наставника, справедливого керівника, талановитого науковця, життєлюбну, інтелігентну і щиру людину. Цінні зерна знань і настанов Степана Степановича продовжують приносити плоди у повсякденній праці студентів і викладачів, випускників кафедри.

читати далі>>>


День відкритих дверей-2023 на кафедрі екології та біомоніторингу

Опубліковано: Зароченцева Оксана Дмитрівна, 03.04.2023

З 13.03.2023 по 23.03.2023 на кафедрі екології та біомоніторингу відбулися зустрічі викладачів, співробітників, студентів із учнями 10-11 класів ліцею №3 медичного профілю та багатопрофільного ліцею №11 «Престиж» м. Чернівці у рамках проведення Тижня Екології.

Ліцеїсти ознайомилися із науковими напрямками досліджень, особливостями навчання та специфікою практичної підготовки студентів за спеціальністю «Екологія».

 

читати далі>>>


В гостях у рідній школі

Опубліковано: Зароченцева Оксана Дмитрівна, 28.03.2023

Кандидат біологічних наук, старший науковий співробітник кафедри екології та біомоніторингу Шпак Ярослав Васильович провів урок екології для учнів 11 класу своєї рідної школи в селі Старі Кути Косівського району Івано-Франківської області. Молодий науковець поставив собі за мету ознайомити майбутніх випускників і потенційних абітурієнтів з основами класичної біоекології та навчити уникати часто повторюваних помилок, які поширені в засобах масової інформації. Учні були приємно вражені коротким, цікавим  і водночас змістовним уроком, а найбільше їм сподобалась презентація з кольоровими фото автора та GIF-анімаціями.

читати далі>>>


ТВІЙ ВНЕСОК-ВАЖЛИВИЙ. Збір на особистий захист, авто та військове спорядження

Опубліковано: Зароченцева Оксана Дмитрівна, 23.03.2023

Василь Федоряк – випускник біологічного факультету, є креативним директором одного з рекламних агенств в Чернівцях. Займається розробкою логотипів, пише вірші та є надійною опорою для своєї сім’ї. Проте війна внесла нові корективи в житті Василя та його побратимів, зараз їм необхідна наша допомога.

Тому кафедра екології та біомоніторингу закликає долучитися до збору коштів. Кожна гривня важлива, оскільки переважна більшість великих зборів складається з невеликих донатів.

читати далі>>>


УЧАСТЬ СТУДЕНТІВ КАФЕДРИ У ВСЕУКРАЇНСЬКОМУ КОНКУРСІ СТУДЕНТСЬКИХ НАУКОВИХ РОБІТ

Опубліковано: Зароченцева Оксана Дмитрівна, 20.03.2023

17 березня 2023 р. на кафедрі екології та біомоніторингу заслухали доповіді за результатами наукових досліджень і визначили переможців щорічного Всеукраїнського конкурсу студентських наукових робіт серед студентів спеціальності 101 «Екологія». Відповідно до наказу МОНУ цього року проводиться лише І тур Всеукраїнського конкурсу студентських наукових робіт на базі кожного ВУЗу, який зазвичай проходив для студентів спеціальності «Екологія» у м. Полтава.

читати далі>>>


Майстер-клас з написання учнівських наукових проектів екологічного спрямування

Опубліковано: Зароченцева Оксана Дмитрівна, 16.03.2023

Масштабний захід відбувся за сприяння Департаменту освіти та науки Чернівецької ОВА в рамках проведення Тижня екології і передбачав роботу як з учителями, так і з зацікавленими учнями.

15 березня 2023 року на кафедру екології та біомоніторингу завітали більше 60 учителів біології, хімії та географії ЗЗСО області та м. Чернівці,  представники позашкілля, близько 70 учнів 8-10 класів. З огляду на сучасні реалії та неспокійний час працювали у змішаному форматі. Мета зустрічі – надихнути творчу молодь та їх наставників долучитися до вирішення сучасних екологічних проблем.

читати далі>>>


Триває підготовка до нового сезону моніторингу втрат бджолиних колоній

Опубліковано: Зароченцева Оксана Дмитрівна, 01.03.2023

Підготовка до нового сезону моніторингу втрат бджолиних колоній розпочалася з участі національного координатора проф. Марії Федоряк у робочому засіданні моніторингової групи, яка відбулася 8-10 лютого 2023 р. на базі Варшавського університету природничих наук.

читати далі>>>


МАЙСТЕР-КЛАС ВІД ЕКОЛОГІВ ПЕДАГОГАМ ПОЗАШКІЛЛЯ

Опубліковано: Зароченцева Оксана Дмитрівна, 09.02.2023

7.02.2023 р. на базі Чернівецького обласного центру еколого- натуралістичної творчості учнівської молоді відбулося розширене методичне об’єднання педпрацівників закладів позашкільної освіти, в межах якого к.б.н. Тетяна ФИЛИПЧУК провела майстер-клас з основ застосування інформаційно-комунікативних технологій.

читати далі>>>


Моніторинг ОПП для студентів другого (магістерського) освітнього рівня кафедри екології та біомоніторингу

Опубліковано: Зароченцева Оксана Дмитрівна, 05.02.2023

1 лютого 2023 року на кафедрі екології та біомоніторингу відбулося обговорення діючої ОПП "Екологія" та Проєкту ОПП "Екологія і агроекопослуги" зі стейкхолдерами різних секторів: роботодавцями, науковою спільнотою, представниками влади, студентами кафедри. З огляду на складну ситуацію в енергосистемі країни, зустріч провели у змішаному режимі.

читати далі>>>