Новини

Презентація «Робочого зошита» у рамках проекту від посольства Фінляндії в Україні «Збереження біорізноманіття: знати і діяти. Програма неформальної освіти для підлітків»

Опубліковано: Зароченцева Оксана Дмитрівна, 02.09.2022

25 серпня 2022 р. відбулася онлайн-зустріч співробітників кафедри екології та біомоніторингу з вчителями 20-ти ЗЗСО Сторожинецької ОТГ Чернівецької області. На зустрічі вчителям природничих дисциплін, які викладають у класах середньої та старшої школи завідувачка кафедри, проф. Марія ФЕДОРЯК презентувала «Робочий зошит», який був розроблений колективом кафедри у рамках проекту від посольства Фінляндії в Україні «Збереження біорізноманіття: знати і діяти. Програма неформальної освіти для підлітків».

читати далі>>>


НАСАДЖЕННЯ МІСЦЕВИХ МЕДОДАЇВ ПІДЛІТКАМИ В РАМКАХ ФІНСЬКОГО ЕКОПРОЕКТУ

Опубліковано: Зароченцева Оксана Дмитрівна, 22.08.2022

18 серпня 2022 року викладачами кафедри екології та біомоніторингу разом із учасниками благодійного фонду «Карітас Чернівці» у рамках проекту від посольства Фінляндії «Збереження біорізноманіття: знати і діяти. Програма неформальної освіти для підлітків» проведено посадку місцевих медоносних рослин біля корпусу ННІБХБ.
Біорізноманіття планети зменшується через низку природних та антропогенних чинників. Екологічні проблеми загострюються і поглиблюються. Ця теза стала червоною ниткою під час зустрічі викладачів кафедри та учнів-переселенців із Запорізької області. 

читати далі>>>


ІДЕЇ ПРОЕКТУ ВІД ФІНСЬКОГО ПОСОЛЬСТВА ВТІЛЮЮТЬСЯ В ЖИТТЯ

Опубліковано: Зароченцева Оксана Дмитрівна, 15.08.2022

Науковці кафедри екології та біомоніторингу і благодійний фонд «Карітас Чернівці» продовжують працювати над завданнями проекту від посольства Фінляндії «Збереження біорізноманіття: знати і діяти. Програма неформальної освіти для підлітків». Продовжуємо апробацію підготовленого «Робочого зошиту» з протоколами практичних робіт екологічного спрямування. Кожна робота – це невеличка екскурсія у світ екології задля усвідомлення можливості власного внеску у збереження біорізноманіття з метою ознайомлення підлітків з екологічними викликами сьогодення та розвитком екологічної свідомості.

читати далі>>>


Науковий семінар "Особливості запилення соняшника звичайного Helianthus annuus L."

Опубліковано: Зароченцева Оксана Дмитрівна, 10.08.2022

У п'ятницю 5 серпня 2022 року кандидат біологічних наук, старший науковий співробітник кафедри екології та біомоніторингу Ярослав ШПАК провів науковий семінар "Особливості запилення соняшника звичайного Helianthus annuus L.".

читати далі>>>


Вітаємо з перемогою!

Опубліковано: Зароченцева Оксана Дмитрівна, 18.07.2022

10 липня 2022 р. відбулася он-лайн церемонія урочистого закриття ІІІ етапу Всеукраїнського конкурсу-захисту науково-дослідних проектів МАНУ і стали відомі результати. Учасники Чернівецького територіального відділення МАНУ «Буковинська мала академія наук учнівської молоді» цього року вибороли 5 призових місць (чотири – третіх і одне – друге місце). Друге місце в секції «Екологія» зайняв Максим Лупул – учень 8 класу багатопрофільного ліцею «Престиж» за науково-дослідну роботу «Аналіз якості нафтосорбентів природного походження», науковий керівник к.б.н., доцент кафедри екології та біомоніторингу Ірина Ситнікова. Вітаємо переможців! Бажаємо творчих звершень і ще вищих результатів!! Слава Україні!!!

читати далі>>>


ЕкоВікенд у м. Яремче від посольства Фінляндії в Україні

Опубліковано: Зароченцева Оксана Дмитрівна, 13.07.2022

8–10 липня 2022 року підвели підсумки другого етапу екологічного проекту від посольства Фінляндії в Україні «Збереження біорізноманіття: знати і діяти. Програма неформальної освіти для підлітків» (керівник – проф. Марія ФЕДОРЯК). Черговий ЕкоВікенд відбувся в м. Яремче та зібрав до 20 старшокласників та випускників ЗЗСО м. Чернівці, м. Миколаїв, Донецької, Івано-Франківської та Чернівецької областей, викладачів кафедри екології та біомоніторингу Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича і працівників БФ «Карітас Чернівці».

читати далі>>>


Практичні результати виробничої практики студентів-екологів

Опубліковано: Зароченцева Оксана Дмитрівна, 07.07.2022

Протягом 3-х тижнів – з 15.06.2022 р. по 06.07.2022 р. – студенти-екологи 303 групи під керівництвом доц. Легети У.В. проходили виробничу практику. Сам формат практики носив комбінований характер, оскільки переважаюча кількість студентів курсу через воєнний стан на території нашої держави перебувала за місцем проживання, тобто за межами території м. Чернівці.

читати далі>>>


Екологічні наслідки воєнних дій

Опубліковано: Зароченцева Оксана Дмитрівна, 03.07.2022

У червні, вже десять років поспіль (2012-2022) в рамках освітянсько-дослідницької мережі «Чернівецький обласний центр еколого-натуралістичної творчості учнівської молоді – кафедра екології та біомоніторингу ННІБХБ Чернівецького національного університету імені Ю. Федьковича – ЗЗСО-ЗПО» проходить літня педагогічна школа. Цьогорічна зустріч, присвячена екологічним наслідкам воєнних дій, відбулася 23.06.2022 на базі комунального закладу ЧОЦЕНТУМ за участі викладачів кафедри екології та біомоніторингу ЧНУ та педагогів м. Чернівці й області.

читати далі>>>


Ландшафтно-екологічна практика на кафедрі екології та біомоніторингу

Опубліковано: Зароченцева Оксана Дмитрівна, 03.07.2022

Нарешті літо, сесія позаду. Пора літньої практики. Студенти другого курсу кафедри екології та біомоніторингу набували та відшліфовували практичні навички та вміння дослідження екологічного стану різних екосистем. Особливістю цьогорічної ландшафтно-екологічної практики є змішана форма проведення, адже вивчати особливості різних ландшафтів сидячи за комп’ютером нереально!

читати далі>>>


ПЕРЕМОГИ СТУДЕНТІВ-ЕКОЛОГІВ НА ВСЕУКРАЇНСЬКИХ КОНКУРСАХ НАУКОВИХ РОБІТ

Опубліковано: Зароченцева Оксана Дмитрівна, 27.06.2022

На початку 2022 р. студенти-магістранти кафедри екології та біомоніторингу активно приєдналися до участі у Всеукраїнських конкурсних програмах. Зокрема, троє магістрантів (Костянтин СОСНОВСЬКИЙ, Максим ЛАРІН та Тетяна ПАНТЕЛЕЙ надіслали матеріали до Всеукраїнського конкурсу студентських наукових робіт з різних галузей знань і спеціальностей у 2021/22 рр. Згідно з наказом № 172 від 07 червня 2022 р. ЧНУ було вирішено нагородити усіх конкурсантів І туру як переможців.

читати далі>>>