Новини

Кафедра екології та біомоніторингу у Темпус проекті «Екологічна освіта для Білорусі, Росії та України»

Опубліковано: Зароченцева Оксана Дмитрівна, 12.02.2015

002Європейська комісія Темпус IV 
шостий конкурс проектів програми TEMPUS IV

Програма: Темпус 
Тип програми: Спільні проекти 
Вид програми: EACEA №35/2012 
Тематична область: ВНЗ і суспільство
Назва проекту: Екологічна освіта для Білорусі, Росії та України
Акроним: EcoBRU 543707-TEMPUS-1-2013-1-DE-TEMPUS-JPHES

Кафедра екології та біомоніторингу Чернівецького національного університету долучилася до роботи нового проекту програми Темпус Європейської Комісії під назвою «Екологічна освіта для Білорусі, Росії та України» (акронім - EcoBRU). Координує роботу  групи TEMPUS IV EcoBRU  по ЧНУ завідувач кафедри екології та біомоніторингу,  д. біол. наук, професор Костишин С.С.

EcoBRUПроект розрахований на 3 роки. Учасниками проекту стали представники ВНЗ семи країн: Федеративна Республіка Німеччина, Словацька Республіка, Чеська Республіка, Латвія, Росія, Республіка Білорусь, Україна.

Цілі проекту:
1. Розробка навчальних програм з екологічної освіти в системі безперервної освіти вчителів та викладачів в контексті багаторівневої системи освіти в Білорусі, Росії та України. 
2. Тестування, впровадження, визнання на офіційному рівні і послідовне використання дистанційних навчальних курсів з екології в контексті багаторівневої системи освіти в Білорусі, Росії та України.
3. Модернізація існуючих навчальних програм в контексті екологічної освіти та захисту навколишнього середовища.

16-21 лютого 2014 відбулася координаційна зустріч у місті Бремен (Німеччина). У ході зустрічі представники всіх організацій-партнерів проекту представили змістовні та цікаві презентації, які розкрили можливості і довели необхідність і актуальність цього проекту. Були поставлені завдання на найближчий період. Учасники також мали можливість ознайомитися з роботою Освітнього центру в будівельній галузі.

 

У сучасному світі міжнародне співробітництво є основою для забезпечення сталого економічного зростання, подолання дисбалансів і дефіцитів, підвищення якості життя, оновлення технологій і знань, захисту навколишнього середовища. Держави об'єднуються в пошуках колективних рішень і механізмів, спрямованих на досягнення спільних завдань і подолання спільних проблем, у тому числі й проблем, пов’язаних з охороною довкілля. 

006

008

З 28 червня по 4 липня 2014 року в Cанкт-Петербурзькому державному університеті шляхів сполучення імператора Олександра (Росія) відбувся Міжнародний науково­-практичний семінар у рамках європейського освітнього проекту «TEMPUS IV EcoBRU». Основне завдання семінару полягало у визначенні тематики дистанційних курсів для екологічної освіти окремих цільових груп викладачів шкіл і профтехучилищ на основі результатів проведеного раніше анкетування з проблематики і специфікації кваліфікаційних вимог.

010

Презентація результатів анкетування1-4 грудня 2014 року відбулася координаційна нарада учасників проекту у місті Бремен (Німеччина). Д-р Райнер Бремер (головний координатор TEMPUS IV Eco BRU) представив презентацію із детальним аналізом результатів проведеного раніше анкетування. Відбувся семінар «Змістовна специфікація недостатньої кваліфікації за цільовими групами». Протягом всіх робочих засідань мали місце активні дискусії. Відбулося координаційне засідання з питань робочих планів і завдань на найближчий період, сфери відповідальності, двосторонніх угод, оплати персоналу, технічного забезпечення екологічних тренінг лабораторій для груп-партнерів, планування подальших зустрічей.