Новини

Відбулась щорічна студентська наукова конференція з міжнародною участю

Опубліковано: Адміністратор ХіЕХП, 19.04.2024

 На цьому тижні відбулася чергова щорічна студентська наукова конференція. Робота секції "Хімія та Харчові технології" відбулася в змішаному режимі - один день очно в аудиторії заслухали доповіді наших студентів, а на другий день - дистанційно. Свої доповіді також представили студенти з Румунії - факультет Харчової інженерії Сучавського університету Штефан чел Маре, та Польщі - факультет Хімічної технології та інженерії 

читати далі>>>


4 етап Всеукраїнської учнівської олімпіади з хімії у Чернівцях

Опубліковано: Адміністратор ХіЕХП, 29.03.2024

 Понад 100 юних хіміків-школярів з 22 областей України приїхали в Чернівці на ІV етап Всеукраїнської учнівської олімпіади з хімії. Практичний тур протягом 23-24 березня 2024 р відбувався на базі Навчально-наукового Інституту біології, хімії та біоресурсів ЧНУ ім. Юрія Федьковича.

Учасники олімпіади, а це учні 8, 9, 10 та 11-х класів мали можливість 

читати далі>>>


Шевченківські читання

Опубліковано: Адміністратор ХіЕХП, 05.03.2024

 Студентка 1-го курсу спеціальності “Харчові технології” Кравченко Ольга (124 група) взяла участь у першому турі конкурсу читців творів Тараса Шевченка, який відбувся у ЧНУ 29 лютого і був приурочений 210-й річниці від дня народження великого Кобзаря. Ользі оголошена подяка від директорату ННІБХБ. Колектив кафедри приєднується до вітань і бажає успіхів у майбутніх творчих конкурсах!

читати далі>>>


Благодійний ярмарок на підтримку ЗСУ

Опубліковано: Адміністратор ХіЕХП, 23.02.2024

 Студенти Навчально-наукового інституту біології, хімії та біоресурсів невгамовно продовжують збір коштів на підтримку ЗСУ. Цього разу метою збору було придбання автомобіля для 2 розвідроти 37 бригади морської піхоти. Доброчинна подія об'єднала Профспілкову організацію студентів та Парламент студентського самоврядування. 

читати далі>>>


Відбувся ІІ етап Всеукраїнського конкурсу-захисту учнівських науково-дослідницьких робіт

Опубліковано: Адміністратор ХіЕХП, 18.02.2024

 В суботу  17 лютого відбувся ІІ етап Всеукраїнського конкурсу-захисту науково-дослідницьких робіт учнів-членів Буковинської Малої академії наук, членів наукових товариств, об’єднань (2023/2024 н.р.) у секціях  "Загальна та неорганічна хімія", "Органічна хімія та біохімія". Десять учнів представляли свої роботи у вигляді постерів та учнівської конференції. 

читати далі>>>


Практичне заняття на базі Чернівецької регіональної державної лабораторії

Опубліковано: Адміністратор ХіЕХП, 10.11.2023

 Базовим компонентом формування продовольчої безпеки є забезпечення належної якості та безпеки продуктів харчування. Адже продовольча безпека має гарантувати не лише наявність, різноманітність та доступність продовольства, а також його високу якість та безпечність споживання для людини.

7 листопада 2023 року в рамках вивчення навчальної дисципліни «Оцінка безпеки харчової продукції»  студенти 

читати далі>>>


Зустріч студентів з представниками компанії «Bacara Coffee»

Опубліковано: Адміністратор ХіЕХП, 01.11.2023

У вівторок відбулась зустріч студентів спеціальності 181 "Харчові технології" з представниками компанії «Bacara Coffee» – українським виробником свіжообсмаженої кави з власною мережею кав’ярень, виробничі потужності якого розміщені у Чернівцях. HR-менеджер компанії Антон розповів присутнім про розвиток компанії - від обсмажування кави до відкриття кав’ярень в Чернівцях та інших містах, про умови та оплату праці, а також наявність вакансій.

читати далі>>>


Студенти харчовики взяли участь у II Міжнародній науково-практичній конференції здобувачів вищої освіти і молодих вчених

Опубліковано: Адміністратор ХіЕХП, 28.10.2023

 26 жовтня 2023 року на базі факультету переробних і харчових виробництв державного біотехнологічного університету відбулась II Міжнародна науково-практична конференція здобувачів вищої освіти і молодих вчених. За словами організаторів, цього року конференція відзначилась широкою географією поданих тез, оригінальними ідеями, та значним колом питань для обговорення. Захід відбувся онлайн, в якому  

читати далі>>>


Посвята "харчовиків"-першокурсників

Опубліковано: Адміністратор ХіЕХП, 14.10.2023

Напередодні Дня працівників харчової промисловості на кафедрі провели щорічний урочистий захід посвяти нових студентів спеціальності "Харчові технології". У організації і проведенні посвяти були залучені не тільки студенти 4-го курсу, а також 2-го і 3-го курсів, а також викладачі. Після привітань і настановчих слів від викладачів перейшли до основної програми свята - проведення цікавих конкурсів та завдань. Учасники із закритими очима перевіряли свої сенсорні здібності. Наосліп дегустували  

 

читати далі>>>


Студенти хіміки та харчовики взяли участь у конференції Краківської політехніки

Опубліковано: Адміністратор ХіЕХП, 17.05.2023

Наша співпраця з Краківською політехнікою імені Тадеуша Костюшки (Польща) триває з 2010 року. За цей час багато наших студентів брали участь у спільних літніх школах, конференціях, а також в програмі подвійних дипломів. Цього року студенти спеціальності "Хімія" та "Харчові технології" взяли участь у конференції, організованій в Краківській політехніці. Приємним є той факт, що з польської сторони засідання вели наші випускники - працівники політехніки Галина Комінко та Наталія Гусяк,

читати далі>>>


Відбулась відкрита лекція для студентів 1-го курсу спеціальності "Харчові технології"

Опубліковано: Адміністратор ХіЕХП, 10.05.2023

В понеділок 8 травня відбулась відкрита лекція асистента кафедри хімії та експертизи харчової продукції, к.х.н. Дійчука В.В. з дисципліни "Харчова хімія" на тему "Вода в сировині і харчових продуктах" для студентів 1-го курсу спеціальності "Харчові технології". На лекції були присутні директор інституту Марченко М.М., голова методичної ради 

читати далі>>>


Студент 3 курсу спеціальності «Харчові технології» взяв участь у роботі 89-ї Міжнародної наукової конференції молодих учених, аспірантів і студентів «Наукові здобутки молоді – вирішенню проблем харчування людства у XXI столітті»

Опубліковано: Адміністратор ХіЕХП, 16.04.2023

 7 квітня 2023 року у межах 89-ї Міжнародної наукової конференції молодих учених, аспірантів і студентів «Наукові здобутки молоді – вирішенню проблем харчування людства у XXI столітті» працювала секція «Експертиза харчових продуктів».

Відкрила роботу секції вітальним словом завідувачка кафедри експертизи харчових продуктів, д.т.н., професорка Лариса Арсеньєва. Роботу секції очолила к.т.н., доцентка Світлана Усатюк, секретарка – доцентка Вікторія Кійко. 

Перед молодими науковцями виступили запрошені гості – керівник Громадської спілки «Асоціація з інтеграції НАССР» Владислав Веремеєнко 

читати далі>>>


Традиції та звичаї, з покоління в покоління!!!

Опубліковано: Адміністратор ХіЕХП, 13.04.2023

На кафедрі хімії та експертизи харчової продукції вже стало хорошою та світлою традицією: на передодні свята Великодня згадувати та передавати звичаї – малювати крашанки, крапанки, писанки. Писанка – це втілення культурної та релігійної цінності, заряд позитивної енергетики, вона надихає любити своє справжнє, українське. І дуже приємно, що писанкарство живе й сьогодні, що студенти із цікавістю долучаються до цієї справи.

На Гуцульщині існує легенда: Далеко в горах до високої стрімкої скелі

читати далі>>>


Диплом ІІІ ступеня у Всеукраїнському конкурсі наукових робіт зі спеціальності «Харчові технології» виборов студент 3 курсу

Опубліковано: Адміністратор ХіЕХП, 09.04.2023

 В період з 3 по 7 квітня 2023 року на базі Національного університету харчових технологій відбувся другий етап конкурсу захисту студентських наукових робіт. Кафедру хімії та експертизи харчової продукції Чернівецького національного університету представляв студент 3 курсу Михайло Чепурняк з роботою «Розробка рецептури майонезного соусу на основі казеїну харчового та соєвого протеїну», науковий керівник – доц. Анастасія  Сачко. 

Робота представлялась на секції «Технології м’ясних, молочних та олійно-жирових продуктів». На підставі рецензій та оцінки наукових доповідей учасників науково-практичної конференції галузева конкурсна комісія присудила Михайлу Чепурняку диплом ІІІ ступеня.

 

читати далі>>>


Відновив роботу студентський науковий гурток "Харчові технології"

Опубліковано: Адміністратор ХіЕХП, 30.03.2023

 Після вимушеної перерви поновив роботу студентський науковий гурток "Харчові технології". Оскільки весна - час плідної праці та сезон наукових конференцій, захистів кваліфікаційних робіт, то на засіданні гуртка говорили про способи графічного представлення результатів досліджень. Таблиці, класичні графіки залежності, профілограми та діаграми і, звісно, технологічні схеми.

читати далі>>>