Новини

Студентам та викладачам ЧТЕІ КНТЕУ розповіли про особливості програми «Horizon 2020»

Опубліковано: NCP, 15.11.2016

Інформаційний день програми «Horizon 2020» відбувся 10 листопада у Чернівецькому торговельно-економічному інституті Київського національного торговельно-економічного університету. Керівник національного контактного пункту програми при Чернівецькому національному університеті імені Юрія Федьковича, доцент Юрій Халавка розповів учасникам заходу – студентам та викладачам ЧТЕІ КНТЕУ та ЧНУ про особливості програми «Horizon 2020», а також поінформував про її основні напрямки та принципи фінансування проектів, зупинившись, зокрема, на тих напрямках, які будуть цікавими для молодих вчених та гуманітаріїв.

На сьогодні «Horizon 2020» є найбільшою програмою фінансування науки у світі, Європейський Союз виділяє на неї понад 80 млрд. євро.  Термін її реалізації – 2014-2020 рр. Для України, зазначив Юрій Халавка, програма є новою, оскільки Україна стала асоційованим членом «Horizon 2020» у 2015 році. Для того, щоб максимально використати можливості, які дає програма, Міністерство освіти та науки України створило мережу  національних контактних пунктів, функція яких – надавати безкоштовну інформаційну та консультаційну допомогу фізичним та юридичним особам, що мають бажання взяти участь у програмі «Horizon 2020».

 

З огляду того, що ця програма є досить складною і об’ємною, а процедура подання заявок та оформлення проектів має низку особливостей, керівник національного контактного пункту поінформував учасників заходу про веб- ресурси, де можна отримати потрібну інформацію, а також закликав  у разі потреби звертатися за допомогою до контактного пункту. Юрій Халавка також зазначив, що контакті пункти будуть проводити інформаційні заходи по окремих галузях, в рамках яких детально розповідатимуть про той чи інший напрямок. Незважаючи на те, що конкуренція є досить високою, додав він, українські науковці та підприємці мають всі шанси отримати кошти для проведення досліджень та розвитку підприємницької діяльності.