Новини

Партерні троянди Резиденції оброблені фунгіцидами

Опубліковано: Деревенко Тетяна Олександрівна, 26.05.2020

Навесні в період нестійких температур і підвищеної вологості троянди часто вражає борошниста роса. Це небезпечна хвороба рослин, що викликається паразитичними грибами.
Нами обстежені троянди в партері Резиденції, а також на колекційних ділянках і в оформленні Дендропарку (відділ паркознавства). В результаті виявлене масове ураження борошнистою росою троянд в партері і помірне на колекційній ділянці. 

Фахівцями Ботанічного саду здійснено обробку Фундазолом 300 кущів паркових троянд в партері Резиденції і 270 кущів на колекційній ділянці Дендропарку. Це один з традиційних фунгіцидів, що дають досить швидкий результат в боротьбі з борошнистою росою та іншими грибковими захворюваннями троянд.

Зовні захворювання на борошнисту росу провляється у вигляді борошнистого нальоту на листках і стеблах троянд. Хвороба вражає всі наземні органи рослини. Особливо страждають сорти й гібриди з ніжним листям, чайні та чайногібридні троянди. Зберігається збудник хвороби між лусочками бруньок та на старих уражених рештках рослин. Найоптимальніші умови для розвитку хвороби створюються при температурах повітря від +20С до +25С і при відносній вологості повітря 95 - 99%. Ще більш вразливими до ураження троянди стають, якщо їх висадити на протязі, або в умовах підвищеної вологості грунту.

Лікування троянд від борошнистої роси процес тривалий, гарні і швидкі результати дає застосування фунгіцидів. Для цього підійдуть Фундазол, Топаз 100 ЕС, к.е., Швидкість, Скор 250 ЕС, к.е., Фітоспорин, Мідний купорос (навесні). Крім борошнистої роси у троянд бувають й інші хвороби, спричинені ураженням грибами - сіра гниль, несправжня борошниста роса, чорна плямистість. Всі вони лікуються відповідними фунгіцидами. Проте є певні загальні правила обробки рослин - оприскування слід здійснювати кілька раз на сезон в суху безвітряну погоду вранці, або ввечері. Уражені всохлі, або опалі рештки рослин слід видаляти і знищувати, щоб запобігти повторному зараженню. Є й народні більш екологічні методи боротьби з грибковою інфекцією, наприклад: оприскування мильно-содовим розчином (по 50г мила і соди на відро води), оприскування настоєм часнику (10л гарячої води+80г подрібненого часнику, охолодити) і настоєм столової гірчиці (10л теплої води + 3ст.л.гірчичного порошку). Але вони більше підходять приватним господарствам з поодинокими кущами троянд.