Новини

Професійно-орієнтаційна робота на кафедрі біохімії та біотехнології

Опубліковано: Кеца Оксана Віталіївна / Oksana V. Ketsa, 28.04.2023

27 квітня 2023 року в розрізі профорієнтаційної роботи кафедру біохімії та біотехнології відвідали учні 10 класу Чернівецького ліцею № 14 Чернівецької міської ради.
Ліцеїсти зустрілись із завідувачем кафедри біохімії та біотехнології д.б.н., професором Галиною КОПИЛЬЧУК та мали можливість ознайомитися з науковими напрямками роботи, біологічними об’єктами та сучасним обладнанням кафедри біохімії та біотехнології. 

 

 

Разом із к.б.н., асистентом кафедри біохімії та біотехнології Іванною НИКОЛАЙЧУК школярі змогли самостійно провести цікаві наочні біохімічні реакції та визначити діагностичні показники у біологічних рідинах на біохімічних аналізаторах НТІ Biochem-120 та CL-50.

 

 

У лабораторії «Біологія клітини» за допомогою цифрової камери з виведенням зображення на монітор доцент Оксана КЕЦА продемонструвала учням різноманітні мікропрепарати.

 

 

Доцент Лілія ВАСІНА ознайомила майбутніх абітурієнтів з правилами роботи з мікроорганізмами. Учні мали змогу розглянути фіксовані препарати промислових штамів бактерій, розрахувати збільшення мікроскопів при їх візуалізації. Цікавою була розповідь про створення стерильних умов в мікробіологічній лабораторії, зокрема вибір методів та режимів стерилізації, принципи роботи в ламінар-боксі.
Про особливості вирощування промислово цінних та рідкісних видів риб в установках штучного водопостачання цікаво розповіла доцент Лідія ХУДА. Вона акцентувала увагу на необхідності створення оптимальних умов для отримання мальків та молоді риб в умовах УЗВ. Продемонструвала лабораторне обладнання, необхідне для контролю фізико-хімічних параметрів та підготовки проб при вирощуванні риб. Учні мали можливість розглянути різні типи фільтрів (механічний, мікробіологічний) для очищення води в УЗВ.

 

 

При зустрічі з доцентом Ларисою ЧЕБАН учні мали можливість оцінити результати культивування у закритих та відкритих умовах різних кормових організмів (ціанобактерій, мікроводоростей, безхребетних). Особливу увагу привернули фотобіо- та біореактори, у яких вирощуються чисті культури дафній, хлорели, дуналіели тощо. Багато запитань виникло щодо принципів автоматизації вирощування біомаси в умовах фотобіореактора.