Новини

Небезпечний карантинний бур’ян ценхрус довгоголковий (Cenchrus longispinus (Kneuck.) Fernald) вже у Чернівцях!

Опубліковано: Никирса Тетяна Дмитрівна, 01.10.2020

У вересні співробітниками кафедри ботаніки, лісового та садово-паркового господарства Аллою Токарюк та Оленою Волуцою знайдено новий вид для флори Чернівецької області – карантинний бур’ян ценхрус довгоголковий (Cenchrus longispinus (Kneuck.) Fernald). Його виявлено у центрі м. Чернівці на вул. Суворова у щілинах між тротуарною плиткою (див. фото).

карантинний бур’ян - ценхрус довгоголковийЦе адвентивна (чужорідна) рослина північноамериканського походження, яку в Україні вперше виявлено на Херсонщині у 50-х роках минулого століття. Вона швидко поширилась у південних регіонах на приморських і прибережних пісках, у піщаному степу, на пасовищах, виноградниках, посівах просапних культур, газонах, уздовж доріг і засмічених місцях. Останніми роками її знайдено й у лісостепових районах.
Варто відзначити, що за даними моніторингу Держпродспоживслужби цей вид у минулому році увійшов до числа бур’янів, які лідирують за площами зараження. Він займає у цьому переліку 4 місце і зафіксований у 6 переважно південних областях на площі 20,09 тис. га.

Це небезпечна для людини, травматична рослина завдяки наявності біля колосків колючої обгортки з численних твердих, зрослих біля основи і спрямованих у різні боки міцних, гострих, прямих шипів. Крім того ценхрус довгоголковий злісний бур’ян пасовищ, газонів, сільськогосподарських угідь, сіно з його домішкою непридатне для споживання худобою; він також псує якість вовни.
Найімовірніше насіння цього виду потрапило у Чернівці разом з піском, завезеним для укладання плитки. Можливі знахідки ценхруса довгоголкового в інших районах області. Необхідно контролювати стан його поширення із застосуванням всіх можливих методів боротьби.
карантинний бур’ян - ценхрус довгоголковий