Новини

Первоцвіти під загрозою!

Опубліковано: Никирса Тетяна Дмитрівна, 22.02.2019

Учора 21 лютого 2019 року в Еколого-просвітницькому центрі збереження біорізноманіття на базі кафедри ботаніки, лісового і садово-паркового господарства Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича відбулась нарада під головуванням заступника голови обласної державної адміністрації Мирослава Заячука та презентація буклетів і афіш, присвячених збереженю перших весняних квітів.
На цьому заході були присутні представники Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича, крайової влади, керівництво управління екології та природних ресурсів Обласної державної адміністрації, Державної екологічної інспекції у Чернівецькій області, Чернівецького обласного управління лісового та мисливського господарства, представники національних природних парків області, Департаменту освіти і науки ОДА, Головного управління Національної поліції у Чернівецькій області, науковці та громадськість краю.
Учасники наради обговорили заплановані заходи щодо збереження ранньовесняних ефемероїдів, оскільки значна частина їх занесена до Червоної книги Укарїни (2009) та різних міжнародних природоохоронних списків. Зокрема, було зауважено, що кожної весни на території України великих обсягів набуває торгівля першими весняними квітами, що зрештою може призвести до повного зникнення певних видів рослин. Оскільки ця група рослин підлягає охороні, збирати і продавати їх протизаконно. Друкована продукція покликана донести інформацію про необхідність збереження первоцвіті та наголосити, якої є відповідальність за їх знищення, адже незнання законів не звільняє від відповідальності.
Підготовлені науковцями буклети та календарі були передані для розповсюдження Департаменту освіти і науки Чернівецької обласної державної адміністрації, Чернівецькому обласному управлінню лісового і мисливського господарства, Державній екологічній інспекції у Чернівецькій області, Управлінню патрульної поліції в Чернівецькій області, Головному управлінню національної поліції в Чернівецькій області, Студентському парламенту Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича, Чернівецькому обласному центру еколого-натуралістичної творчості учнівської молоді, а також у наступні Національні природні парки - "Вижницький", "Черемоський", "Хотинський". Друкована продукція буде розповсюджена по всіх загальноосвітніх навчальних закладах області.
Тільки спільні зусилля, небайдужість і активне пропагування бережливого ставлення до природи зможуть зберегти ці тендітні й прекрасні рослини для наших нащадків!

нарада

нарада

нарада

 

нарада

нарада

Про цю подію пишуть також на сторінках:

Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича

Чернівецької обласної державної адміністрації

Управління екології та природних ресурсів Чернівецької обласної адміністрації