Новини

Проект «Поводження з мертвою деревиною для стійких лісів у румунсько-українському прикордонному регіоні (RESFOR)»

Опубліковано: Никирса Тетяна Дмитрівна, 15.07.2020

Співробітники кафедри ботаніки, лісового і садово-паркового господарства Чорней І.І, Буджак В.В. та Яковишин В.М. запрошені до складу мережі дослідників та експертів (МДЕ), яка створюється у проекті RESFOR для співпраці, інновацій та досліджень щодо важливості мертвої деревини, а також гармонізованої відповідальної практики ведення лісового господарства щодо поводження з мертвою деревиною.

Проект «Поводження з мертвою деревиною для стійких лісів у румунсько-українському прикордонному регіоні (RESFOR)» є транскордонним науково-дослідницьким проектом у галузі лісового господарства, зокрема, щодо проблематики мертвої деревини, як важливого елементу для:
I) забезпечення продуктивності лісів, біорізноманіття лісових екосистем та екосистемних послуг, цінних для місцевих громад;
II) поліпшення стійкості лісів до змін клімату.

МДЕ включає зацікавлені сторони у Румунії та Україні:
● науково-дослідні установи,
● державні та приватні адміністратори лісів,
● адміністратори охоронних територій,
● галузеві органи влади,
● неурядові організації,
● незалежні експерти.

Цілі проекту
Забезпечити рамкові умови для співпраці, інновацій та досліджень на тему гармонізованих практик відповідального лісового господарства щодо управління мертвою деревиною.
Домогтися визнання важливості менеджменту мертвої деревини та продемонструвати інноваційний підхід до підвищення стійкості лісів шляхом впровадження кращих практик управління мертвою деревиною у виробничих лісах на цільовій території проекту.
Забезпечити промоцію та стійкість результатів наукових досліджень щодо довгострокової продуктивності та стійкості лісових екосистем до змін клімату шляхом нарощування потенціалу та досвіду кінцевих бенефіціарів, проведення заходів з адвокації та створення передумов для продовження конкретних досліджень.

Очікувані результати
До кінця впровадження проекту очікуються такі результати:

  • Транскордонна мережа дослідників та експертів (щонайменше 22 установи/організації та 30 дослідників та експертів), створена на цільовій території проекту в Румунії та Україні з метою забезпечення довгострокової співпраці у сфері відповідального управління лісами (МДЕ – Мережа дослідників та експертів).
  • Звіт про дослідження мертвої деревини та сталого управління лісовими екосистемами у прикордонному регіоні Румунія-Україна. Звіт буде розроблено шляхом залучення у процес установ/організацій (мінімум 6/16) та експертів транскордонної мережі шляхом спільної румуно-української науково-дослідної діяльності в галузі сталого управління лісами, особливо з питань управління мертвою деревиною.
  • Вдосконалені знання та досвід ключових зацікавлених сторін проекту в транскордонному регіоні Румунія-Україна щодо управління мертвою деревиною та відповідального управління лісами в Румунії та Україні.
  • Створені необхідні умови для довгострокової наукової співпраці та досліджень щодо сталого управління лісами та, зокрема, поводження з мертвою деревиною в Румунії та Україні.