Новини

Успішна реінтродукція тису ягідного у заказнику «Цецино»

Опубліковано: Никирса Тетяна Дмитрівна, 15.05.2020

Одним з напрямків підтримання та відтворення біорізноманіття, передусім раритетного, є реінтродукція зникаючих видів з метою відновлення і забезпечення повноцінного функціонування їх популяцій. До числа таких видів на Буковині належить, занесений до Червоної книги України, реліктовий вид тис ягідний. У нас відомі дві більш-менш повноцінних популяції цього виду – в околицях сіл Тисівці (близько 1000 особин) і Банилів-Підгірний (понад 100 особин) Сторожинецького району, а також кілька місцезнаходжень, де тис трапляється поодинокими особинами. Одне з них, у складі трьох особин, у 2006 році було виявлено співробітниками кафедри ботаніки на г. Цецино в межах однойменного заказника. Слід зазначити, що тис дводомна рослина, тому для повноцінного функціонування популяції необхідна наявність у її складі чоловічих і жіночих особин.
Для формування повноцінної популяції виду було заготовлено живці чоловічих і жіночих особин виду в урочищі Тисовий яр, які вкорінено у Ботанічному саду ЧНУ. У квітні 2010 року співробітниками кафедри ботаніки (Чорней І.І., Буджак В.В., Волуца О.Д) та ботанічного саду (Деревенко Т.О.) за участю директора Інституту біології, хімії та біоресурсів Марченка М.М. висаджено вкорінені живці.

 реінтродукція тиса

реінтродукція тиса

реінтродукція тиса

реінтродукція тиса

реінтродукція тиса

Нинішньої весни в рамках діяльності Центру збереження біорізноманіття вивчались результати вкорінення висаджених живців. Вони виявились обнадійливими. Відсоток вкорінення досить високий і становить 80%. Популяція тису ягідного у ландшафтному заказнику загальнодержавного значення Цецино зараз налічує 32 різностатевих особини. На одній з них виявлено чоловічі шишки (мікростробіли). Це свідчить про поступове формування повноцінної популяції виду в заказнику. Досвід набутий під час формування популяції тису ягідного в заказнику Цецино буде використано для реінтродукції виду в інших місцезростаннях.

реінтродукція тиса

реінтродукція тиса

реінтродукція тиса

реінтродукція тиса

реінтродукція тиса

реінтродукція тиса