Новини

Добрі традиції на Великдень. Писанкарство.

Опубліковано: Дійчук Володимир Васильович, 26.04.2022

Під час онлайн-зустрічі обговорювались питання теми Великодня в Україні, витоки та сучасність, виникнення писанки та символізм її орнаментів, класична та сучасна технологія виготовлення писанок. Відбувалась жвава дискусія. Кожен учасник ділився цікавими фактами і знаннями власних сімейних традицій свята. Зокрема, Крушельницька Марія розписує на Великдень не писанки, а робить смачні імбирні пряники у вигляді яєць, покриті білковою глазур’ю з додаванням барвників, які потім розмальовує. Цього року, пряники символічні, у поєднанні з великодніми традиціями і бажанням Миру в Україні!

Не менш важливим моментом зустрічі було фарбування крашанок натуральними продуктами. Багато овочів, фруктів, приправ та напоїв можна використати замість штучних барвників. Вони зафарбовують шкаралупу не гірше і при цьому не завдають шкоди здоров’ю. Найпопулярніше, це звичайно, лушпиння цибулі (яскраво-червоний або помаранчевий колір), приправа куркума (золотисто-жовтий колір), шпинат (зелений колір), капуста червоноголова (ніжно блакитний, ніжно бузьковий кольори), буряк (ніжно рожевий, червоний, бордовий кольори) тощо.

Кафедра хімічного аналізу, експертизи та безпеки харчової продукції щиро вітає усіх студентів та колег інституту з Великоднем! Нехай це величне свято наповнить Ваше серце світлими почуттями надії і любові, дарує щастя та добро, віра допомагає долати труднощі, а передзвін великодніх дзвонів принесе лише благі вісті. Миру, добра і злагоди Вам, Вашим сім’ям і українській землі! Слава Україні!