Новини
Студенти-харчовики дослідили безпечність свіжих овочів
Опубліковано: Дійчук Володимир Васильович, 23.05.2017
Весна – сезон свіжих овочів, перших огірків, зелені, за якою ми так скучили за зиму. Проте потрібно пам’ятати, що споживання ранніх овочів може бути небезпечним, оскільки часто вміст нітратів у них перевищує допустимі значення. За даними ВОЗ саме свіжі овочі являються причиною більшості харчових отруєнь. Частіше за все споживачі страждають через високий вміст нітратів, які в організмі людини перетворюються на небезпечні для людини солі – нітрити.
Згідно з міжнародними рекомендаціями Всесвітньої організації охорони здоров’я людина може вживати без шкоди для здоров’я не більше 300-325 мг нітратів на добу. Доза нітратів в 600 і більше міліграм – швидше за все призведе до отруєння.
На лабораторному занятті студенти-харчовики 124 групи дослідили вміст нітратів в зразках продукції, яка є в продажу в Чернівцях. Одержані результати не виявились несподіваними. Три зразки огірків з 5 показали незначне перевищення вмісту нітратів, порівняно із гранично допустимим (ГДК). Ситуація з редискою виявилась дещо гіршою. Всі зразки купованої продукції показали перевищення ГДК. Особливо «відзначились» зразки редиски зі стихійного ринку.
Слідкуйте за тим, що споживаєте. Харчуйтесь з обережністю.
Номер зразка |
Овоч |
Торгівельна точка |
Вміст нітратів, мг/кг |
ГДК, мг/кг |
Перевищення ГДК, рази |
1 |
Огірок |
Ваш магазин |
527 |
400 |
1,3 |
2 |
Огірок |
Нива |
403 |
1,0 |
|
3 |
Огірок |
Сільпо |
465 |
1,2 |
|
4 |
Огірок |
Економ |
133 |
немає |
|
5 |
Огірок |
Світочок |
121 |
немає |
|
6 |
Редиска |
Нива |
1860 |
1500 |
1,2 |
7 |
Редиска |
Домашня з городу |
1240 |
немає |
|
8 |
Редиска |
Базар |
3100 |
2,1 |
|
9 |
Редиска |
Світочок |
1891 |
1,3 |