Новини

Студенти-харчовики дослідили безпечність свіжих овочів

Опубліковано: Дійчук Володимир Васильович, 23.05.2017

Весна – сезон свіжих овочів, перших огірків, зелені, за якою ми так скучили за зиму. Проте потрібно пам’ятати, що споживання ранніх овочів може бути небезпечним, оскільки часто вміст нітратів у них перевищує допустимі значення. За даними ВОЗ саме свіжі овочі являються причиною більшості харчових отруєнь. Частіше за все споживачі страждають через високий вміст нітратів, які в організмі людини перетворюються на небезпечні для людини солі – нітрити.

Згідно з міжнародними рекомендаціями Всесвітньої організації охорони здоров’я людина може вживати без шкоди для здоров’я не більше 300-325 мг нітратів на добу. Доза нітратів в 600 і більше міліграм – швидше за все призведе до отруєння.

На лабораторному занятті студенти-харчовики 124 групи дослідили вміст нітратів в зразках продукції, яка є в продажу в Чернівцях. Одержані результати не виявились несподіваними. Три зразки огірків з 5 показали незначне перевищення вмісту нітратів, порівняно із гранично допустимим (ГДК). Ситуація з редискою виявилась дещо гіршою. Всі зразки купованої продукції показали перевищення ГДК. Особливо «відзначились» зразки редиски зі стихійного ринку.

Слідкуйте за тим, що споживаєте. Харчуйтесь з обережністю.

Номер зразка

Овоч

Торгівельна точка

Вміст нітратів, мг/кг

ГДК, мг/кг

Перевищення ГДК, рази

1

Огірок

Ваш магазин

527

400

1,3

2

Огірок

Нива

403

1,0

3

Огірок

Сільпо

465

1,2

4

Огірок

Економ

133

немає

5

Огірок

Світочок

121

немає

6

Редиска

Нива

1860

1500

1,2

7

Редиска

Домашня з городу

1240

немає

8

Редиска

Базар

3100

2,1

9

Редиска

Світочок

1891

1,3

1

2

3