Новини

Розробка хіміків отримала підтримку Інжинірингової школи Noosphere

Опубліковано: Халавка Юрій Богданович, 30.01.2022

Команда з кафедри загальної хімії та хімічного матеріалознавства, яка об’єднала студентів, аспірантів та випускників Малої академії наук, пройшла відбір та отримала підтримку в рамках діяльності Інжинірингової школи Noosphere в Чернівецькому національному університеті.

Студенти повинні спроектувати та розробити стенд для автоматизованого і відтворюваного синтезу наночастинок в лабораторних умовах з можливістю вибору їх параметрів. Програмне забезпечення для стенду також писатимуть самостійно, так як на старших курсах мають змогу відвідувати лекції з «автоматизації хімічних процесів». На завершальному етапі команда має порівняти результати одержаних синтезів виготовлених вручну та з допомогою стенду.

Вже місяць як команда отримала першу частину обладнання (блок живлення, перистальтичні насоси, мікроконтролер та інші витратні матеріали) та здійснює перші випробування під супроводом ментора д.х.н.Халавки Юрія Богдановича, а в реалізації допомагають лаборанти з кафедри комп’ютерних систем та мереж. 


Для довідки:

Серед найбільш успішних розробок, реалізованих на базі Noosphere Engineering School – мобільний додаток "My Pol", система автоматизованого управління вогнем артилерії "ArtOS", система моніторингу якості повітря YourAirTest, розумна сигналізація для велосипедів WheelKeep, проєкт "Студентська ракета" та інші.

ГО «Асоціація Noosphere» – некомерційна громадська організація, діяльність якої спрямована на підтримку STEM-освіти, популяризацію наукових досліджень та наукового підходу до створення інноваційних продуктів та побудову екосистему, сприятливу для розвитку інженерних стартапів в Україні.

Місія організації – стимулювати й підтримувати наукові відкриття, сприяти поширенню і впровадженню в життя наукових знань, а також розвивати інтерес суспільства і бізнесу до науки. Серед ініціатив «Ноосфери» – мережа науково-технічних лабораторій Noosphere Engineering School, конкурс інженерних стартапів Vernadsky Challenge, реновація парку імені Юрія Гагаріна у Дніпрі, реконструкція дніпровського планетарію та ін.