Новини

Світла пам'ять професору Олегу Ельпідефоровичу Панчуку

Опубліковано: Халавка Юрій Богданович, 01.03.2022

28 лютого 2022 на 89 році життя  помер почесний професор Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича, доктор хімічних наук Олег Ельпідефорович Панчук. 


Олег Ельпідефорович Панчук народився 17 липня 1932 року у місті Чернівці.

Закінчивши хімічний факультет Чернівецького університету в 1954 році, Панчук О.Е. успішно пройшов шлях від аспіранта до почесного професора Чернівецького національного університету.

Кандидатську дисертацію захистив у 1957 році, у 1988 р.- докторську, яка стала логічним завершенням доробку по започаткованій молодим вченим тематиці на кафедрі неорганічної хімії. Область наукових досліджень – фазові рівноваги в напівпровідникових системах, природа точкових дефектів у напівпровідниках типу А2В6, хімія наночастинок. Автор близько 250 наукових публікацій, в тому числі 5 авторських свідоцтв і винаходів, декількох навчальних посібників. Протягом 20 років він керував кафедрою неорганічної хімії, яка зараз є однією з кращих в університеті в плані як фундаментальних наукових досліджень, так і за госпдоговірною тематикою.

Велика наукова активність та визнання міжнародною науковою спільнотою дала йому можливість стати керівником також декількох міжнародних наукових проектів.


Професор Панчук О.Е. постійно читав нормативні та спеціальні курси, керував курсовими, дипломними та магістерськими роботами студентів хімічного факультету і був одним з кращих лекторів університету. Велику увагу приділяв підготовці науково-педагогічних кадрів. Під його науковим керівництвом виконані і успішно захищені 4 кандидатські та 3 докторські дисертації, його вихованці проходять стажування та навчаються у аспірантурах та працюють у провідних наукових лабораторіях Європи та Америки.


Навчально-методичну, науково-дослідну та адміністративну роботу Олег Ельпідефорович гармонійно поєднував з активною громадською роботою. Він очолював на протязі ряду років обласний осередок Народного Руху України, входив до керівництва Чернівецького Комітету національного порятунку у 2004 році, він був справжнім патріотом своєї Батьківщини протягом всього свого життя. Панчук є автором десятків статей та інтерв’ю у засобах масової інформації на захист української мови, культури, демократичних перетворень в суспільстві. Заслужений громадянин міста Чернівці, Олег Ельпідфорович Панчук нагороджений орденом України „За заслуги ІІІ-го ступеня” та почесним знаком Каринтії. Автор біографічної книги «Чернівці. Одне місто, одна людина в трьох державах».  

Олег Ельпідефорович заслужено користувався великою повагою в університеті, місті та області. Його шанували за невтомну працю, енергію, порядність, вміння працювати з людьми, високу вимогливість до себе, доброту та відданість справі, патріотизм.Його поважали і любили не тільки колеги, але і всі студенти, не зважаючи на його високу принциповість до якості отриманих ними знань.

Колектив кафедри та всього університету висловлює щирі співчуття рідним та близьким.