Новини

Науковці ЧНУ представляли Україну в Японії на конференції, присвяченій бджолам

Опубліковано: Діденко Наталія Олександрівна, 03.04.2021

22-26 березня 2021 року в режимі онлайн відбулася Міжнародна науково-практична конференція «2nd COLOSS Asia e-Meeting 2021 Okinawa Japan», яка присвячена молекулярно-генетичним та фізіологічним аспектам здоров’я бджіл та технологіям їх розведення. Українських вчених на науковому зібранні представляв колектив кафедри молекулярної генетики та біотехнології ІБХБ.

На конференції були представлені результати наукових досліджень, отримані науковцями кафедри. Зокрема, Роман Волков виступив з доповіддю «Polymorphism of COI gene in honey bees from different regions of Ukraine», в якій розказано про використання ДНК-технологій для молекулярної паспортизації поширених в Україні порід бджоли медоносної. Встановлено, що сучасне географічне розповсюдження цих порід не відповідає традиційному районуванню. Отже, розповсюджена в Україні практика завезення генетичного матеріалу Apis mellifera з різних регіонів призводить до неконтрольованої гібридизації та становить загрозу для збереження аборигенних порід медоносної бджоли.

 

Людмила Язловицька представила доповідь «Combined effects of temperature and nutritional stress on TBARS level in Аpis mellifera», яка була присвячена утриманню бджіл при різних температурних режимах на різноманітних вуглеводних дієтах. Показано, що поєднання температурного та харчового стресу призводить до окислювальних процесів у клітинах, що негативно впливає на здоров’я бджіл.