Новини

Наукова конференція молодих дослідників кафедри молекулярної генетики та біотехнології

Опубліковано: Іщенко Ольга Олегівна, 22.04.2021

21 квітня на кафедрі молекулярної генетики та біотехнології в режимі on line відбулись секційні засідання студентської наукової конференції, на яких 19 студентів 2, 4 та 5 курсів представили свої повідомлення.

Конференція традиційно проводилась у трьох підсекціях. Роботи, представлені на підсекції "Структурно-функціональна організація та еволюція геному" (керівник – проф. Роман Волков) були присвячені молекулярній організації та еволюції 5S рДНК та деяких інших ділянок геному покритонасінних рослин та поліморфізму генів цитохром оксидази комах. Новинкою цього року було широке застосування новітніх методів біоінформатики для аналізу послідовностей ДНК, отриманих шляхом повногеномного сиквенування.

У виступах на підсекції "Молекулярно-генетичні та біохімічні механізми абіотичного стресу" (керівник – проф. Ірина Панчук) мова йшла про молекулярні та біохімічні механізми реакції рослин і тварин на зміни умов довкілля.

На підсекції «Теоретичні та прикладні аспекти бджільництва» (керівник - доц. Володимир Череватов) було заслухано доповіді про генетичне різноманіття бджіл та вплив полімінерального препарату на їх фізіологічний стан та продуктивність.

Відповіді на чисельні питання та жваве обговорення доповідей студентами та співробітниками кафедри продемонстрували впевнене володіння матеріалом доповідачами. В оцінюванні виступів взяли участь всі присутні викладачі та наукові співробітники. На загал аналіз роботи секції свідчить, що незважаючи на умови карантину, за останній рік студентам вдалось отримати цікаві наукові результати. Кращі доповідачі – Максим Валін, Юлія Шевцова, Остап Паламар, Аліна Юрашек, Тетяна Бойчук та Анастасія Ворончак - відмічені дипломами.

 

Студенти показали високий рівень наукових робіт. Усі доповіді були оцінені співробітниками кафедри. Кращі доповідачі відмічені дипломами.

Після конференції, на підсумковій зустрічі обговорили побажання студентів щодо дисциплін які вивчаються. Ухвалили просити розглянути можливість введення в освітню програму бакалаврів спеціальності 091-Біологія предмета, в якому би розглядалися сучасні комп’ютерні методи в біології; просити розглянути можливість більш детального вивчення ПЛР-методів в межах дисципліни «Лабораторні спеціалізації» для бакалаврів спеціальності 091-Біологія.