Новини

Селекція європейських бджіл. Теорія та практика

Опубліковано: Язловицька Людмила Степанівна, 21.02.2017

16-18 лютого 2017 р. у м. Львів відбулась Міжнародна науково-практична конференція  «Селекція європейських бджіл. Теорія та практика», організована «Об’єднанням пасічників-матководів України» (голова – Іван Доскоч) сумісно з кафедрою молекулярної генетики та біотехнології Інституту біології, хімії та біоресурсів Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича.

Чернівецькі науковці представили результати власних досліджень, 
отримані за останні два роки. Співголова організаційного коміте-ту, доктор біологічних наук, професор, завідувач кафедри Роман Волков (див. фото) виступив з доповіддю «Генетичний поліморфізм бджоли медоносної в Україні: перший молекулярний аналіз». 

Крім того, доцент кафед-ри молекулярної генетики та біотехнології Людмила Язловицька (на фото справа) представила результати досліджень на тему «Адаптація бджоли медоносної до зміни температурних умов зимівлі», а доцент Володимир Череватов (на фото зліва) виступив з доповіддю «Викори-стання варіаційної кривої Рутнера в селекції бджіл».

В роботі конференції прийняли участь делегації з Польщі, Молдови, Білорусії, Німеччини. Зокрема, значне зацікавлення та активну дискусію серед учасників конференції викликала доповідь директора інституту бджільництва (LIB – Lander institute fur Binenkunde) (Берлін, Німеччина) доктора Каспера Бінефельда (Dr. K. Binefeld див. фото) «Актуальні та майбутні методи резистентної селекції медоносної бджоли».  Учасники конференції були проінформовані щодо цілей та завдань громадського дослідницького проекту SmartBees (www.smartbees.eu), в якому беруть участь 16 партнерів з університетів, дослідницьких інститутів та підприємств з усієї Європи. Основною ціллю проекту є збереження та захист природного різноманіття медоносних бджіл Європи, а основним завданням – вирішення проблем втрати бджолосімей через кліща варроа та боротьба проти систематичного витіснення місцевих європейських бджолиних рас. Учасників конференції ознайомили з роботою системи BeeBreed (www.beebreed.eu) – селекційної програми, розробленої доктором Каспаром Бінефельдом та закликали приєднатись до даної програми.

На конференції точилась жвава дискусія щодо доцільності використання практикуючими пасічниками України бджіл,завезених з Європи. Основним меседжем дискусії було те, що найкращою життєздатністю та найвищими показниками продуктивності володіють саме місцеві популяції бджіл, які добре адаптовані до локальних умов довкілля. Обговорювались заходи по розкриттю та збереженню існуючого генетичного різноманіття української бджоли.

Практикуючі пасічники та пасічники-матководи, а також вітчизняні та зарубіжні представники наукових делегацій висловили бажання подальшої співпраці з науковцями кафедри молекулярної генетики та біотехнології ЧНУ в галузі бджільництва.