Новини

Стале бджільництво в Україні

Опубліковано: Язловицька Людмила Степанівна, 12.11.2019

6-8 листопада 2019 року на базі Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича відбулась І Міжнародна науково-практична конференція «Стале бджільництво в Україні». Організаторами конференції були Інститут біології, хімії та біоресурсів ЧНУ (кафедра молекулярної генетики та біотехнології, а також кафедра екології та біомоніторингу), ГО «Асоціація виробників продукції бджільництва «Буковинський бджоляр»», Спілка пасічників України.

 В роботі конференції активну участь прийняло біля 200 учасників, серед яких науковці та пасічники з Данії, Швеції, Польщі, Молдови, Італії, Канади та України.

 

Робота конференції була організована за такими секціями: «Генетика, селекція та розведення бджіл», «Технологія отримання продуктів бджільництва», «Соціально-екологічні аспекти втрат бджіл, участь громадськості у прийнятті рішень, освіта».

 

 

 

 

 

 Під час конференції представлено 27 усних доповідей та 10 стендових. Крім того, було проведено два круглих столи: «Проблеми прикладного бджільництва» та «Практичні заняття з вивчення BEEBREED.EU».

 

Також учасники конференції відвідали великі приватні бджолярські господарсва в м. Хотин (власник – Костянтин Куценко) та с.Зарожани Хотинського району (власник - Ярослав Хмелинський). Власники господарств ділились з гостями досвідом ведення бджільництва, основними регіональними проблемами та шляхами їх вирішення.

 

На конференції було підписано меморандум про співпрацю між Спілкою Пасічників Закарпаття, Інститутом біології, хімії та біоресурсів та ГО «Асоціація виробників продукції бджільництва «Буковинський бджоляр»». По завершенню конференції була прийнята резолюція, в якій зокрема зазначалось про необхідність з боку держави посилення заходів щодо збереження аборигенних бджіл та запобіганню втратам бджолосімей в Україні; підтримання фахової освіти в галузі бджільництва та інше.