Новини

Вітаємо Ольгу Іщенко з успішним захистом кандидатської!

Опубліковано: Діденко Наталія Олександрівна, 29.04.2021

28 квітня в онлайн режимі на засіданні разової спеціалізованої вченої ради ДФ 76.051.008 відбувся захист дисертації аспірантки кафедри молекулярної генетики та біотехнології Ольги ІЩЕНКО на здобуття ступеня доктора філософії з галузі знань 09 Біологія за спеціальністю 091 Біологія. Науковий керівник - завідувач кафедри молекулярної генетики та біотехнології, доктор біологічних наук, професор Роман ВОЛКОВ.

Захищена дисертаційна робота присвячена вивченню молекулярної організації та еволюції 5S рибосомної ДНК представників триби Poeae (родина Poaceae) та таксономічному використанню цього молекулярного маркера.  У роботі вперше клоновано, сиквеновано та проаналізовано молекулярну організацію, поліморфізм та еволюцію 5S рДНК у 4 видів роду Deschampsia та 14 інших представників триби Poeae. Отримані дані підтверджують гіпотези щодо виключення із складу роду Deschampsia двох видів – Avenela flexuosa та Vahlodea atropurpurea. На загал отримані результати свідчать про доцільність використання 5S рДНК для уточнення філогенетичних відносин між видами та родами триби Poeae.

Результати роботи можуть бути використані для розкриття механізмів еволюції рослин в екстремальних умовах довкілля та для генотипування рослин при розробці стратегій збереження генетичного різноманіття у природоохоронній діяльності. Дослідження, представлені у дисертації, є частиною науково-дослідної роботи кафедри молекулярної генетики та біотехнології Чернівецького національного університету. Частина результатів отримана в рамках співпраці із Інститутом молекулярної біології і генетики НАН України (м. Київ) та Інститутом екології Карпат НАН України (м. Львів). Ці результати впроваджені у наукову роботу згаданих наукових закладів. По матеріалам дисертації оприлюднено вісім наукових праць, з яких дві статті у періодичному науковому виданні, що включено до бібліометричних баз даних Scopus та Web of Science, три статті у фахових виданнях України та троє тез доповідей на міжнародних біологічних конференціях.

Ольга талановита, цілеспрямована й за роки навчання в аспірантурі за свою плідну працю отримала Стипендію Кабінету Міністрів України для молодих вчених, а також була відзначена Премію Верховної Ради України молодим ученим.

Вітаємо Ольгу ІЩЕНКО та її наукового керівника з успішним захистом! Бажаємо невичерпного джерела ідей та натхнення для наступних наукових звершень!