Новини

Зв'язок науки з практикою

Опубліковано: Язловицька Людмила Степанівна, 05.02.2016

3.02.2016 в місті Хотин Чернівецької області відбулися збори пасічників Хотинського району, на які були запрошені викладачі кафедри молекулярної генетики та біотехнології Інституту біології хімії та біоресурсів Чернівецького національного університету Савчук Г.Г., Тимочко Л.І., Череватов В.Ф., Язловицька Л.С.

Науковці ознайомили бджолярів із теоретичними та прикладними напрямами досліджень у галузі бджільництва, які висвітлювались на міжнародному форумі науковців та бджолярів світу «СOLOSS», що відбувся у м.Любляни (Словенія) в жовтні 2015 року, в якому вони приймали особисту участь.

Значна увага була приділена проблемі неконтрольованої гібридизації бджіл на Буковині та втраті їх чистопородності. Представлені результати вивчення породного складу сімей Чернівецької області, зокрема Хотинщини.

Неабиякий інтерес у  учасників семінару викликала доповідь  щодо вивчення особливостей клітинного складу гемолімфи  робочих бджіл, що є важливим для оцінки стану імунної системи цих корисних комах.

Крім того,  доповідачі повідомили про результати всесвітнього  моніторингу оцінки масштабів втрат бджолосімей псля зимівлі 2014-2015,  що проводиться науковцями інституту, під егідою міжнародної організації «СOLOSS» та закликали бджолярів регіону  до активної участі у проведенні аналогічного опитування цьогоріч.

Занепокоєння у бджолярів, викликало повідомлення науковців про ймовірну загрозу появи на території України особливо небезпечних шкідників медоносних бджіл:  малого вуликового жука та азіатського шершня, нехарактерних досі для нашого регіону. У підсумку зібрання було прийнято рішення про тісну співпрацю з метою підвищення продуктивності аборигенних популяцій бджіл та запобігання втрат бджолосімей через низку негативних факторів.