Новини

Традиції та звичаї, з покоління в покоління!!!

Опубліковано: Адміністратор ХіЕХП, 13.04.2023

На Гуцульщині існує легенда: Далеко в горах до високої стрімкої скелі залізними ланцюгами прикутий страшний нехрист. І той нехрист має дванадцять своїх посланців, що ходять по селах та містах і придивляються, як живуть люди. Все, що вони побачать або почують, розповідають нехристові. Коли посланці кажуть,- що люди живуть бідно і сваряться поміж собою, нехрист радіє і сміється так, що аж гори трясуться, а ланцюги його слабнуть.
Якщо ж посланці кажуть, що між людьми згода й добро, нехрист сердиться, насуплює брови, а ланцюги міцніше стискають його погане тіло. Та найстрашніша для нехриста вістка, що люди ще пишуть писанки, що вони не забули цього звичаю: він тоді реве, як звір, рветься з усієї сили і б'ється головою об скелю так, що аж вогонь креше. З того постають грім і блискавка, а ланцюги його робляться тоді такі міцні, що годі їх розірвати.
На кафедрі хімії та експертизи харчової продукції вже стало хорошою та світлою традицією: на передодні свята Великодня згадувати та передавати
звичаї – малювати крашанки, крапанки, писанки. Писанка – це втілення культурної та релігійної цінності, заряд позитивної енергетики, вона надихає любити своє справжнє, українське. І дуже приємно, що писанкарство живе й сьогодні, що студенти із цікавістю долучаються до цієї справи.
Вітаємо колектив ННІБХБ з прийдешнім Великоднем! Миру, надії,
любові та з вірою у ПЕРЕМОГУ! Христос Воскрес! Слава Україні!