Новини
Практичне заняття на базі Чернівецької регіональної державної лабораторії
Опубліковано: Адміністратор ХіЕХП, 10.11.2023
Базовим компонентом формування продовольчої безпеки є забезпечення належної якості та безпеки продуктів харчування. Адже продовольча безпека має гарантувати не лише наявність, різноманітність та доступність продовольства, а також його високу якість та безпечність споживання для людини.
7 листопада 2023 року в рамках вивчення навчальної дисципліни «Оцінка безпеки харчової продукції» студенти
Зустріч студентів з представниками компанії «Bacara Coffee»
Опубліковано: Адміністратор ХіЕХП, 01.11.2023
У вівторок відбулась зустріч студентів спеціальності 181 "Харчові технології" з представниками компанії «Bacara Coffee» – українським виробником свіжообсмаженої кави з власною мережею кав’ярень, виробничі потужності якого розміщені у Чернівцях. HR-менеджер компанії Антон розповів присутнім про розвиток компанії - від обсмажування кави до відкриття кав’ярень в Чернівцях та інших містах, про умови та оплату праці, а також наявність вакансій.
Студенти харчовики взяли участь у II Міжнародній науково-практичній конференції здобувачів вищої освіти і молодих вчених
Опубліковано: Адміністратор ХіЕХП, 28.10.2023
26 жовтня 2023 року на базі факультету переробних і харчових виробництв державного біотехнологічного університету відбулась II Міжнародна науково-практична конференція здобувачів вищої освіти і молодих вчених. За словами організаторів, цього року конференція відзначилась широкою географією поданих тез, оригінальними ідеями, та значним колом питань для обговорення. Захід відбувся онлайн, в якому
Посвята "харчовиків"-першокурсників
Опубліковано: Адміністратор ХіЕХП, 14.10.2023
Напередодні Дня працівників харчової промисловості на кафедрі провели щорічний урочистий захід посвяти нових студентів спеціальності "Харчові технології". У організації і проведенні посвяти були залучені не тільки студенти 4-го курсу, а також 2-го і 3-го курсів, а також викладачі. Після привітань і настановчих слів від викладачів перейшли до основної програми свята - проведення цікавих конкурсів та завдань. Учасники із закритими очима перевіряли свої сенсорні здібності. Наосліп дегустували
Студенти хіміки та харчовики взяли участь у конференції Краківської політехніки
Опубліковано: Адміністратор ХіЕХП, 17.05.2023
Наша співпраця з Краківською політехнікою імені Тадеуша Костюшки (Польща) триває з 2010 року. За цей час багато наших студентів брали участь у спільних літніх школах, конференціях, а також в програмі подвійних дипломів. Цього року студенти спеціальності "Хімія" та "Харчові технології" взяли участь у конференції, організованій в Краківській політехніці. Приємним є той факт, що з польської сторони засідання вели наші випускники - працівники політехніки Галина Комінко та Наталія Гусяк,
Відбулась відкрита лекція для студентів 1-го курсу спеціальності "Харчові технології"
Опубліковано: Адміністратор ХіЕХП, 10.05.2023
В понеділок 8 травня відбулась відкрита лекція асистента кафедри хімії та експертизи харчової продукції, к.х.н. Дійчука В.В. з дисципліни "Харчова хімія" на тему "Вода в сировині і харчових продуктах" для студентів 1-го курсу спеціальності "Харчові технології". На лекції були присутні директор інституту Марченко М.М., голова методичної ради
Студент 3 курсу спеціальності «Харчові технології» взяв участь у роботі 89-ї Міжнародної наукової конференції молодих учених, аспірантів і студентів «Наукові здобутки молоді – вирішенню проблем харчування людства у XXI столітті»
Опубліковано: Адміністратор ХіЕХП, 16.04.2023
7 квітня 2023 року у межах 89-ї Міжнародної наукової конференції молодих учених, аспірантів і студентів «Наукові здобутки молоді – вирішенню проблем харчування людства у XXI столітті» працювала секція «Експертиза харчових продуктів».
Відкрила роботу секції вітальним словом завідувачка кафедри експертизи харчових продуктів, д.т.н., професорка Лариса Арсеньєва. Роботу секції очолила к.т.н., доцентка Світлана Усатюк, секретарка – доцентка Вікторія Кійко.
Перед молодими науковцями виступили запрошені гості – керівник Громадської спілки «Асоціація з інтеграції НАССР» Владислав Веремеєнко
Традиції та звичаї, з покоління в покоління!!!
Опубліковано: Адміністратор ХіЕХП, 13.04.2023
На кафедрі хімії та експертизи харчової продукції вже стало хорошою та світлою традицією: на передодні свята Великодня згадувати та передавати звичаї – малювати крашанки, крапанки, писанки. Писанка – це втілення культурної та релігійної цінності, заряд позитивної енергетики, вона надихає любити своє справжнє, українське. І дуже приємно, що писанкарство живе й сьогодні, що студенти із цікавістю долучаються до цієї справи.
На Гуцульщині існує легенда: Далеко в горах до високої стрімкої скелі
Диплом ІІІ ступеня у Всеукраїнському конкурсі наукових робіт зі спеціальності «Харчові технології» виборов студент 3 курсу
Опубліковано: Адміністратор ХіЕХП, 09.04.2023
В період з 3 по 7 квітня 2023 року на базі Національного університету харчових технологій відбувся другий етап конкурсу захисту студентських наукових робіт. Кафедру хімії та експертизи харчової продукції Чернівецького національного університету представляв студент 3 курсу Михайло Чепурняк з роботою «Розробка рецептури майонезного соусу на основі казеїну харчового та соєвого протеїну», науковий керівник – доц. Анастасія Сачко.
Робота представлялась на секції «Технології м’ясних, молочних та олійно-жирових продуктів». На підставі рецензій та оцінки наукових доповідей учасників науково-практичної конференції галузева конкурсна комісія присудила Михайлу Чепурняку диплом ІІІ ступеня.
Відновив роботу студентський науковий гурток "Харчові технології"
Опубліковано: Адміністратор ХіЕХП, 30.03.2023
Після вимушеної перерви поновив роботу студентський науковий гурток "Харчові технології". Оскільки весна - час плідної праці та сезон наукових конференцій, захистів кваліфікаційних робіт, то на засіданні гуртка говорили про способи графічного представлення результатів досліджень. Таблиці, класичні графіки залежності, профілограми та діаграми і, звісно, технологічні схеми.
Пам'яті учителя
Опубліковано: Адміністратор ХіЕХП, 28.02.2023
На 28 лютого 2023 припала річниця відходу в інші світи доктора хімічних наук, професора Панчука Олега Ельпідефоровича. Кажуть «незамінних людей немає». Але якщо осягнути все зроблене на науковій та освітянській ниві цією неординарною особистістю, то стане зрозумілою багато в чому його унікальність.
Місто встигло визнати Олега Ельпідефоровича Почесним громадянином Чернівців. Його роль у суспільному житті Чернівців, Буковини, України вимагає окремого розгляду і глибокої вдячності. Ми ж зосередимось на переліках-штрихах вкладу нашого Учителя в розвиток кафедри неорганічної хімії, хімічного факультету, Чернівецького Університету, за що він і отримав звання Почесного професора ЧНУ.
Відбувся захист Василини Копач
Опубліковано: Адміністратор ХіЕХП, 11.01.2023
10 січня на засіданні спеціалізованої вченої ради Д 76.852.42 при Чернівецькому національному університеті імені Юрія Федьковича успішно відбувся захист кандидатської дисертації Копач Василини Вікторівни на тему «Фізико-хімічні закономірності фазових перетворень та властивості стопів потрійної системи CdTe-ZnTe-MnTe» за спеціальністю 02.00.21 – хімія твердого тіла.
Офіційними опонентами виступили Томашик Василь Миколайович, доктор хімічних наук, професор, завідувач відділу хімії напівпровідникових матеріалів Інституту фізики напівпровідників ім. В. Є. Лашкарьова НАН України та Бондар Анатолій Адольфович, доктор хімічних наук, старший науковий співробітник, завідувач відділу фізичної хімії неорганічних матеріалів Інституту проблем матеріалознавства ім. І. М. Францевича НАН України.
Заняття у бібліотеці
Опубліковано: Адміністратор ХіЕХП, 19.10.2022
Заняття на тему «Структура закладу вищої освіти. Бібліотека закладу вищої освіти, її організаційно-функціональна структура» для студентів І курсу спеціальності 181-Харчові технології проведено у бібліотеці університету (освітня компонента «Вступ до харчових технологій: практичні та теоретичні аспекти»). Досвідчені фахівці детально ознайомили зі структурою бібліотеки, у доступній формі подали характеристику кожного відділу.
Посвята студентів-харчовиків
Опубліковано: Адміністратор ХіЕХП, 12.10.2022
Традиційно на початку жовтня відбулась посвята першокурсників спеціальності "Харчові технології". З вступним вітальним словом виступив завідувач кафедри, професор Ігор Михайлович Кобаса і побажав студентам натхнення в навчанні, допитливості, реалізації задумів і мрій та активної громадянської позиції.
Після конкурсів, змагань, випробувань майбтні фахівці склали студентську присягу та отримали приємні бонуси від