Новини

18th COLOSS eConference – міжнародна онлайн-конференція

Опубліковано: Зароченцева Оксана Дмитрівна, 08.11.2022

2-3 листопада аспірант кафедри Олександр Шкробанець дистанційно взяв участь у 18-й онлайн-конференції міжнародної асоціації COLOSS (18th COLOSS eConference).

Головній конференції передували онлайн-семінари, які проходили в період з 17 по 31 жовтня. Кожний основний проєкт (“Розробка BEEBOOK”, “Розширення і бджільництво”, “Моніторинг втрат бджолиних колоній”) та цільова група COLOSS (“Кліщ Варроа”, “Харчування бджіл”, “Азійський шершень” та ін.) проводила власний онлайн-семінар який був доступний для всіх зареєстрованих учасників.

 

17 жовтня аспірантом також дистанційно було взято участь у онлайн-семінарі в рамках основного проєкту “ Моніторинг втрат бджолиних колоній ”, яким керував Роберт Бродшнайдер та Елісон Грей. Було обговорено опубліковані статті за рік, зміни серед національних координаторів моніторингу, нові країни-учасники моніторингу, стан цьогорічних результатів моніторингу та плани на наступний рік.

Робертом були представлені економічні збитки від втрачених бджолиних колоній. Згідно з попередніми результатами, загальні економічні збитки від втрачених колоній після зимівлі 2020-2021 рр. серед 37 країн-учасників становлять 3,191 мільярда євро. При чому Україна входить в десятку найбільших – 270 мільйонів євро, а рекордні економічні збитки відмічені в Туреччині – 636 мільйонів євро.

 

Головна конференція COLOSS відбулась 2-3 листопада в онлайн режимі на платформі Zoom. Мета – обмін найновіших досягнень та обговорення майбутніх планів. В Головній конференції прийняло участь більше 260 учасників із 56 країн світу.

Усім зареєстрованим учасникам було запропоновано представити свої наукові роботи із анотаціями та записаними презентаціями, найкращі з яких відбирались для демонстрації під час Головної конференції. Зокрема, аспірантом була підготовлена наукова роботапід керівництвом національного координатора проф. Марії Федоряк, на тему: “Loss rates of honey bee colonies after the winter of 2021/22 during the war in Ukraine”.


 

Наукова робота була відібрана Виконавчим комітетом COLOSS та продемонстрована під час Головної конференції. Загалом було подано 37 наукових робіт, 16 з яких пройшли відбір. Інша частина наукових робіт була доступна для самостійного перегляду.

Під час Головної конференції COLOSS також були представлені:

  • Звернення президента асоціації професора Пітера Ноймана з Інституту здоров’я бджіл Бернського університету (Швейцарія);
  • Останні досягнення та плани основних проєктів та цільових груп COLOSS;
  • Загальні збори Генеральної Асамблеї та вибори виконавчого комітету COLOSS на наступні три роки.