Новини

20 травня – Всесвітній день бджіл!

Опубліковано: Зароченцева Оксана Дмитрівна, 25.05.2023

Роль бджоли медоносної важко переоцінити. Фахівці і студенти кафедри екології та біомоніторингу у широкій співпраці з українськими колегами і міжнародною науковою спільнотою активно досліджують підтримуючі, ресурсні, регулюючі та культурні екосистемні послуги виду і асоційовані фактори ризику на соціо-екологічних градієнтах. Тому ми активно долучилися і до відзначення Всесвітнього дня бджіл.

Зокрема 18 травня проф. Марія ФЕДОРЯК виступила з вітальним словом на ІІІ Міжнародній науково-практичній конференції «VinSmartEco» і представила доповідь про наукові досягнення кафедри у контексті вивчення комах-запилювачів і, зокрема, бджоли медоносної.

 

20 травня викладачі та студенти кафедри долучилися до організації і проведення циклу заходів, що відбулися в Україні за сприяння Торгово-промислової палати України, Посольства Франції в Україні та Фундації жінок пасічниць Мінагрополітики, низки наукових і освітніх установ, галузевих асоціацій, а також бізнес-структур. Протягом дня в онлайн режимі можна було стати учасником Наукового симпозіуму, Міжнародної науково-практичної конференції, Всеукраїнської конференції молодих вчених. Серед запрошених спікерів проф. Марія ФЕДОРЯК висвітлила результати моніторингу втрат бджолиних колоній після зимівлі 2021-2022 рр.

 

22 травня на території ННІБХБ студенти 203 групи продовжили роботу щодо вирощування медодайних рослин на квітнику, облаштованому минулого року дітьми-переселенцями в рамках спільного проекту кафедри, БО «Карітас Чернівці» і посольства Фінляндії в Україні.

І головне – у розпалі дев’ятий сезон моніторингу втрат бджолиних колоній під егідою Міжнародної некомерційної асоціації COLOSS: триває анкетування практикуючих бджолярів, наповнення бази даних з використанням Lime Survey, перевірка якості даних тощо.