Новини

35 років після аварії на ЧАЕС

Опубліковано: Зароченцева Оксана Дмитрівна, 19.04.2021


14.04.2021 доцент кафедри екології та біомоніторингу Галина МОСКАЛИК презентувала доповідь на тему «Віддалений період після аварії на ЧАЕС» перед студентами Чернівецького фахового коледжу технологій та дизайну. Доповідач акцентувала увагу на особливостях радіоактивного забруднення Полісся, яке сформувалось за цей період. Відмітила, що за цей час рівень радіоактивного забруднення лісових та агроекосистем значно знизився. Відбувається фізичний розпад радіоактивних елементів і закріплення радіонуклідів у ґрунтах та зменшення їх міграційної здатності. Проте основними чинниками незадовільної радіаційної ситуації залишаються значні площі природних кормових угідь, які функціонують як пасовища та сіножаті.
Лісові екосистеми – це потужний бар’єр на шляху вторинного радіоактивного забруднення лише у випадку відсутності стихійних явищ. Проте у квітні 2020 року пожежі внесли свої корективи у природнє відновлення екосистеми через людську недбалість.

Важливим етапом у дослідженні цієї території має Чорнобильський радіаційно-екологічний біосферний заповідник, створений у 2016 році, з метою збереження в природному стані найбільш типових природних комплексів Полісся, забезпечення підтримки та підвищення бар’єрної функції Чорнобильської зони відчуження та зони безумовного (обов’язкового) відселення (площа яких 2600 км 2 ), стабілізації гідрологічного режиму та реабілітації територій, забруднених радіонуклідами, сприяння організації та проведенню міжнародних наукових досліджень. Цей природоохоронний об’єкт став «лабораторією під відкритим небом». Доповідач розповіла про наукову роботу, яка ведеться у цьому заповіднику, особливу увагу звернула на екологічні дослідження.
Зроблено висновок, щоб Чорнобиль не повторився ніколи – про Чорнобиль треба говорити, його треба досліджувати!