Новини

Бджоли у фокусі стейкхолдерів різних рівнів

Опубліковано: Зароченцева Оксана Дмитрівна, 03.04.2019

 
Чому пасічникам та виробникам сільгосппродукції життєво необхідно об’єднуватись обговорювали за круглим столом «Взаємодія агровиробників та пасічників. Як упередити отруєння бджіл», що відбувся 28 березня 2019 р. у прес-центрі «Українські новини», м. Київ. Серед учасників Ольга Трофімцева, в.о. Міністра аграрної політики та продовольства України; Володимир Лапа, голова Держпродспоживслужби; Володимир Стретович, президент Спілки пасічників України; Євген Руденко, доктор ветеринарних наук, директор Інституту тваринництва НААН; Марія Федоряк, доктор біологічних наук, в.о. завідувача кафедри екології та біомоніторингу Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича, Олег Ряжських, віце-президент «Гранд Експерт» та інші. Під час роботи круглого столу:
- окреслено основні напрямки державної підтримки бджільництва;
- визначено превентивні заходи для попередження отруєння бджіл;
- обговорено важливість належної практики бджільництва і об’єднання зусиль аграріїв і пасічників задля безпечного та ефективного бджільництва.
 
Марія Федоряк, національний координатор міжнародного моніторингу втрат бджолиних колоній під егідою COLOSS, оприлюднила результати п’ятирічного моніторингу в Україні та розповіла про дослідження впливу запилення на деякі показники врожайності соняшнику олійного.
Лейтмотивом зустрічі стала недооцінена роль бджільництво у сільськогосподарському виробництві України. Спільна робота бджолярів і аграріїв дає реальний результат у вигляді збільшення врожаю. Особливо актуальною є допомога пасічників для запилення насіннєвих посівів та ділянок гібридизації. При цьому основною перепоною є відсутність надійної і постійної комунікації між бджолярами та фермерами. У той же час, нині в Україні напрацьовується досвід успішної співпраці агровиробників та пасічників, про що розповіли представники компанії Goodvalley і Агрохолдингу Мрія.