Новини

День відкритих дверей на кафедрі екології та біомоніторингу

Опубліковано: Зароченцева Оксана Дмитрівна, 25.04.2019

 Вступ

20 квітня на кафедрі екології та біомоніторингу відбувся ДЕНЬ ВІДКРИТИХ ДВЕРЕЙ. Хоча це була й субота, передсвятковий день, однак близько шістдесяти учнів шкіл міста відвідали кафедру. Гостинно запрошувала на захід всіх учасників свята Андрущак Яніна Василівна. 

Зі вступним словом до абітурієнтів звернулася доцент кафедри, к.б.н. Москалик Г.Г. А тоді слово взяли магістранти кафедри (Шкробанець Олександр та Пентюк Владислав), які презентували студентське життя екологів. Особливо сподобалося учням відеоматеріали, які підготували студенти третього та четвертого курсів. 

 

Цьогоріч профорієнтація проходила у форматі WORKSHOPS. До уваги відвідувачів запропоновані оригінальні теми зустрічей, на яких учні мали змогу ознайомитися з цікавими фактами, спробувати себе в ролі юних дослідників. 

 

Зокрема у воркшопі «Екологія в мініатюрі» (представляли к.б.н. Жук А.В. та магістрант Приймак Карина) учні побачили різноманітні мікрокосми, за допомогою яких студенти кафедри вивчають вплив глобальних екологічних проблеми на біоту, ознайомилися із аутекологією гідробіонтів, раціоном харчування виноградних равликів, спостерігали наочно ґрунтотвірну роль дощових червів тощо. 

 Екологія в мініатюрі

Учні побачили вулик під склом, почули цікаві факти із життя бджіл, навчилися виявляти фальсифікований мед під час відвідування воркшопу «Солодка екологія», який презентували аспірант Кульманов Олександр та студентки 3 курсу – Зборик Оксана та Шотропа Юлія. 

 

У воркшопі «Здорова екологія» відвідувачі мали змогу опанувати методи виявлення нітратів у овочах та визначити вміст окремих елементів у воді, які відображають її якість. Над підготовкою та проведенням цього воркшопу працювали к.б.н. Филипчук Т.В., к.б.н. Баглей О.В. та студентка 2 курсу Петрик Валентина. 

 Здорова екологія

Побачити мікросвіт у збільшенні можна було у воркшопі «Екологія в об’єктиві мікроскопа», який презентували аспірантка Тимчук Катерина та Казимір Оксана Володимирівна. 

 

Особливу увагу учнів привернули приємні запахи, якими наповнився воркшоп «Косметична екологія». Тут можна було приготувати за власним смаком екологічний парфум і забрати із собою на згадку про цікаву зустріч. Теоретичні основи екологічної парфумерії дала проф. Руденко С.С., а практичні навички допомогла опанувати студентка 2 курсу Пантелей Тетяна. 

 Косметична екологія

А наостанок на учасників чекав круглий стіл зі смаколиками, де вони захопливо обмінювалися враженнями про побачене та почуте. 

 Вдумливий погляд


Всі воркшопи проходили в позитивній атмосфері, учні з увагою слухали, активно брали участь в обговореннях, задавали цікаві запитання, спробували себе у ролі еколога-практика. Сподіваємося, що нам вдалося переконати всіх учасників, що екологія - це інтегральна наука, знання якої необхідні для повсякденного життя. Воркшопи стали платформою для здобуття нових знань і навичок можливих майбутніх абітурієнтів – екологів. 

  Потенційний абітурієнт


Учасники заходу відчули себе частиною великої родини, яка має на меті дбати про навколишнє середовище. І не важливо, що ти не еколог за дипломом, важливо, що ти еколог за покликом душі.