Новини

Доцент Морозова Т. В. взяла участь у засіданні басейнової ради

Опубліковано: Зароченцева Оксана Дмитрівна, 26.05.2019

У п’ятницю, 24 травня в Івано-Франківську члени басейнової ради Дністра провели своє перше засідання. У роботі взяла участь доцент Морозова Т. В. Шляхи управління і збереження Дністра обговорили на засіданні басейнової ради. 

 

Спілкування пройшло у конструктивній та продуктивній атмосфері. Зокрема, під час засідання члени басейнової ради розглянули ряд важливих питань щодо розробки плану управління річковим басейном Дністра, вирішення головних проблем річки, заслухали результати оцінки ризику затоплення територій басейну та представили пропозиції до роботи басейнової ради на 2019 рік та інші. 

За словами начальника Дністровського БУВР, заступника голови басейнової ради Романа Михайлюка, Держводагентством створена дорожня карта розробки плану управління річковим басейном Дністра. «Ми працюємо, щоб максимально якісно підготувати цей документ. Вже визначено антропогенне навантаження на річку. Наступний крок – це опис річкового басейну. Також цього року ми маємо визначити в басейні зони смарагдової мережі, зони санітарної охорони, зони поверхневих вод, що використовуються для рекреації, зони вразливі до накопичення нітратів та інші. Наступний крок – це моніторинг поверхневих вод. На базі Дністровського БУВР працює сучасна лабораторія, яка визначає частину пріоритетних забруднюючих речовин, а з першого липня ми зможемо визначати всі», - сказав Роман Михайлюк. 

 

Під час засідання начальник лабораторії Українського гідрометеорологічного інституту ДСНС та НАН України, експерт проекту ГЕФ/ПРООН/ОБСЄ/ ЄЕК ООН по Дністру Костянтин Данько розповів присутнім про результати дослідження ризиків паводків. Зокрема експерт презентував карту територій, які знаходяться у зоні високого та помірного ризику підтоплень. 

Також члени басейнової ради заслухали доповіді представників комунальних підприємств семи областей, про перспективні заходи для зменшення антропогенного навантаження на водні об’єкти. 

Варто зауважити, що басейнова рада вирішила звернутися до голови Асоціації об'єднаних територіальних громад з пропозиціями довести до громад можливості лабораторії Дністровського БУВР щодо моніторингу вод.