Новини

Екологічні наслідки воєнних дій

Опубліковано: Зароченцева Оксана Дмитрівна, 03.07.2022

 
У червні, вже десять років поспіль (2012-2022) в рамках освітянсько-дослідницької мережі «Чернівецький обласний центр еколого-натуралістичної творчості учнівської молоді – кафедра екології та біомоніторингу ННІБХБ Чернівецького національного університету імені Ю. Федьковича – ЗЗСО-ЗПО» проходить літня педагогічна школа.
Цьогорічна зустріч, присвячена екологічним наслідкам воєнних дій, відбулася 23.06.2022 на базі комунального закладу ЧОЦЕНТУМ за участі викладачів кафедри екології та біомоніторингу ЧНУ та педагогів м. Чернівці й області.
Директор Людмила ГОЛОВЧЕНКО звернула увагу на давню співпрацю закладу із кафедрою екології та біомоніторингу, а також з педагогами ЗЗСО та ЗПО, наголосила на ефективних формах роботи, які сприяли формуванню практичних навичок та вмінь, коли педагоги освоювали нові експрес-методи наукових досліджень, методики проєктної діяльності тощо.
 
К.б.н., доцент кафедри екології та біомоніторингу Галина МОСКАЛИК презентувала тему «Стан природоохоронних територій України під час російсько-української війни 2022 р.». Відмітила, що майже 44 % природоохоронних територій найвищого рангу охорони наразі перебувають у зоні бойових дій або під тимчасовим контролем окупантів. Постраждали об’єкти охорони ЮНЕСКО – біосферні заповідники: Асканія Нова, Чорноморський. Вирубуються ліси, горять рослини і тварини, забруднюються ґрунт, вода, повітря.
 
К.б.н., доцент кафедри екології та біомоніторингу Ірина СИТНІКОВА презентувала тему «Екологічні загрози під час воєнних дій». Проаналізовано інформацію щодо екологічних загроз, обумовлених воєнними діями, спрямованими на руйнування інфраструктури цивільних, військових та стратегічно важливих об’єктів. Показано зміни якості навколишнього природного середовища внаслідок потрапляння забруднюючих/шкідливих речовин. Зазначено, що за три місяці (24.02-24.05) російсько-української війни 2022 р. практично в усіх областях (23, крім Чернівецької) зафіксовано більше 1500 екологічних загроз обумовлених пошкодженнями: сховищ паливно-мастильних матеріалів, нафтопереробних заводів, теплоелектростанцій, АЗС, промислових та хімічних підприємств, підпалів значних площ лісів, с/г і земельних ділянок, підвищення радіаційного фону, тощо.
 
Заступник директора ЧОЦЕНТУМ, аспірантка кафедри екології та біомоніторингу Любов ЧЕРЛІНКА презентувала доповідь на тему «Вплив бойових дій на екологічний стан ґрунтів» та відмітила, що ґрунт як педосфера вже зазнає значних структурних і хімічних змін, а відновлення його родючості потребує 50-100 років.

 

Д.б.н., професор кафедри ботаніки та екології Донецького національного університету ім. В. Стуса Світлана РУДЕНКО, яка є фундатором Літньої педагогічної школи, виступила з доповіддю «Екологічна агресія в контексті сучасного міжнародного права», в якій звернула увагу на різницю понять «екологічна» та «військова агресія» та їх трактування у різних міжнародних документах.