Новини

Еколого-соціальні виклики сьогодення

Опубліковано: Зароченцева Оксана Дмитрівна, 28.05.2019

Кафедра екології та біомоніторингу ЧНУ в черговий раз представила своє бачення шляхів вирішення основних еколого-соціальних проблем нашого регіону через призму комплексного підходу до них. Для ознайомлення громадськості та гостей міста з науковими здобутками кафедри, доцент, к.б.н. Легета Уляна Володимирівна при підтримці керівництва та за участі студентів кафедри провели відкриту зустріч з відвідувачами акції «Наукові пікніки», яка проходила 26 травня 2019 р. у Чернівцях. Використовуючи надану організаторами акції площадку для спілкування з населенням, серед низки питань, було представлено три напрями роботи кафедри, які активно обговорювалися на місці. 

 

По-перше – це оцінка втрат бджолиних сімей. Інтенсифікація агровиробництва та застосування пестицидів, забруднення води, повітря, ґрунтів та інші негативні впливи призвели до різкого скорочення видового й кількісного складу комах-запилювачів, у тому числі й медоносних бджіл. Втрати бджолиних колоній у планетарному масштабі викликало занепокоєння світової спільноти, що спонукало до об’єднання зусиль та створення міжнародної асоціації з дослідження медоносних бджіл COLOSS. Кафедра екології та біомоніторингу у співпраці з колегами з інших наукових установ України, уже 4 роки визначають рівень втрат бджіл у всіх областях України. Національним координатором проекту є професор, д.б.н. Федоряк Марія Михайлівна. Учасники долучилися до обговорення результатів чотирьохрічного моніторингу втрат бджолиних колоній як в Україні, так і на Буковині. Особливу увагу привернули економічні аспекти втрат бджолиних колоній як за рахунок недоотримання продуктів бджільництва, так і за рахунок погіршення кількісних і якісних показників соняшника олійного. При цьому розмір економічних втрат для країни в цілому за 2018 рік склав понад 2 млрд. грн! 

Два наступних напрями спрямовані на впровадження у виробництво екологічно чистої продукції щоденного використання. Так, наприклад, розвиваючи напрям екологічного сервісу, кафедра екології та біомоніторингу ЧНУ ім. Ю. Федьковича представила напрям «екофарби» для широкого загалу гостей і відвідувачів цього дійства. Цікавість викликала можливість виготовлення у домашніх умовах екологічно чистих барвників для побутових та естетичних потреб. Так само, живий інтерес виник при проведенні майстер- класу з екодизайну. Враховуючи, що матеріаловитрати для побідної естетичної роботи не потребують ніяких додаткових коштів, бо робоча сировина для них – це елементи твердих побутових відходів (папір, глянцеві журнали, картон та ін.), які ми щоденно, зазвичай просто викидаємо серед змішаного побутового сміття. Ідея надати «друге життя відходам» не є новою, однак лише за реального втілення її, можна спонукати населення якщо не до особистого освоєння азів екодизайну, то хоча б, до сортування відходів продукції виробництва друкованої та тиражування носіїв інформації. 

На при кінець хочемо висловити слова вдячності організаторам та авторам проекту «Наукові пікніки» за додатково надану можливість просвітницької роботи з громадськістю.