Новини

ЕкоВікенд у м. Яремче від посольства Фінляндії в Україні

Опубліковано: Зароченцева Оксана Дмитрівна, 13.07.2022

8–10 липня 2022 року підвели підсумки другого етапу екологічного проекту від посольства Фінляндії в Україні «Збереження біорізноманіття: знати і діяти. Програма неформальної освіти для підлітків» (керівник – проф. Марія ФЕДОРЯК). Черговий ЕкоВікенд відбувся в м. Яремче та зібрав до 20 старшокласників та випускників ЗЗСО м. Чернівці, м. Миколаїв, Донецької, Івано-Франківської та Чернівецької областей, викладачів кафедри екології та біомоніторингу Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича і працівників БФ «Карітас Чернівці».

 

Учасники представили власні проекти присвячені вирішенню актуальних екологічних проблем, зокрема про друге життя побутових відходів – виготовлення пуфів з ПЕТ-пляшок, джинсових обкладинок для шкільних підручників як альтернативи поліетиленовим; про збереження біорізноманіття – значення генетичного поліморфізму для пристосування голуба сизого в межах урбоекосистеми та надмірного збільшення кількості медуз у екосистемах Світового океану в умовах парникового ефекту. Цікавим виявився проект про рослинні мотиви у народному одязі Заставнівщини. Учасники також поділилися досвідом про особливості вирощування мікрогріну, створення та переваги теплих грядок. 
 

Крім обміну екологічним досвідом, учасники мали змогу помилуватися мальовничими гірськими краєвидами на стежці Довбуша, екскурсію по якій провів випускник кафедри екології та біомоніторингу, а нині співробітник Карпатського НПП Андрій ТОМ’ЮК. 
 
Відвідали вольєрне господарство, де спостерігали за життям диких тварин, що мешкають у напіввільному середовищі посеред Карпатських лісів, унікальний парк-музей «Карпати в мініатюрі», який відображає архітектурні пам’ятки та об’єкти культурної спадщини Карпат, каскадний водоспад Пробій на р. Прут і Женецький Гук (потік Женець, ліва притока р. Прут, висота падіння 15 м), які знаходяться на території Карпатського НПП. 
 

А кожного вечора школярі брали участь у інтерактивних зустрічах. Цікаво відбувся екологічний квест, під час якого команди вирішували інтелектуальні завдання, шукали оригінальні рішення екологічних проблем.  Конкурс «Місто майбутнього: якщо б я був мером…» дав можливість кожному проявити творчість, креативність та вміння працювати в команді.
 

У день від’їзду школярі отримали дипломи та поділилися враженнями. Всі залишилися вельми вдячними за чудову нагоду взяти участь в екопроекті, знайти нових друзів, поспілкуватися з однодумцями та дізнатися багато нового. У такий нелегкий час починаєш цінити кожну хвилину життя і кожне нове знайомство. Все буде Україна!

Фотоальбом з Ековікенду - за посиланням