Новини

ЕКОВІКЕНД В КАРПАТАХ

Опубліковано: Зароченцева Оксана Дмитрівна, 21.12.2021


9-12 грудня 2021 р. підведено підсумки першого етапу екологічного проекту «Збереження біорізноманіття: знати і діяти. Програма неформальної освіти для підлітків» благодійного фонду “Карітас Чернівці” від посольства Фінляндії в Україні (керівник – проф. Марія ФЕДОРЯК). На ЕкоВікенд в Карпатах зібралися команди з Дитячих центрів Карітас міст Львівської, Волинської, Дніпропетровської, Полтавської та Чернівецької областей. Приїхало понад 60 учасників, з яких 42 підлітки віком від 11 до 18 років, а також їх тренери, працівники Карітас Чернівці, кафедри екології та біомоніторингу ЧНУ і посольства Фінляндії в Україні.

 

Діти мали змогу представити власні проекти, зокрема “Друге життя для відходів”, “Сміття: сортуй, рахуй, заробляй”, “Створення зимового готелю для комах”, “Безпритульні тварини, як елементи екологічного середовища міста”, “Вплив паління сухостою на біорізноманіття”, “Компост як екологічне добриво”, “Що важливіше: економія і якісне прання чи збереження навколишнього середовища?” та інші.

 

Зустріч сприяла і духовному розвитку учасників та включала щоденні Святі Літургії та можливість приступити до Тайни Сповіді під духовним проводом директора благодійного фонду “Карітас Чернівці” о. Любомира ІВАНОЧКО і о. Петра ДАЦКА.

 

Учасники здійснили пішу прогулянку на гору Малий Стіжок, піднялися канатною дорогою на гору Велика Кічера, відвідали кінний двір і покаталися на конях. Викладачі та студенти кафедри екології та біомоніторингу провели екологічний квест (Тетяна ФИЛИПЧУК, Оксана ЗАРОЧЕНЦЕВА, Інна САВЧУК, Марія БАБІЙЧУК), майстер-класи з виготовлення екоцукерок (Оксана БАГЛЕЙ) та новорічних ялинкових прикрас з пластикових пляшок (Ірина СИТНІКОВА).

 


Учасники ЕкоВікенду ділилися враженнями: “...це були неймовірні, активні, насичені дні, ... прекрасна атмосфера та люди, ...вдячність за те, що я їла! ... спасибі за чудові кімнати”, ...унікальна та надзвичайна природа Карпатських гір”. Команда з м. Кам’янське Дніпропетровської області відзначила чисте повітря, якого в них немає, а більшість з нас  не цінує цього. Кожен повіз в різні куточки України “шматочок” Карпат в своєму серці і голос Господа який промовляв до нас через цю красу!