Новини

ФОРМУВАННЯ ПРАКТИЧНИХ КОМПЕТЕНТНОСТЕЙ ЕКОЛОГІВ НА БАЗІ ЧЕРНІВЕЦЬКОЇ ОБЛАСНОЇ ФІТОСАНІТАРНОЇ ЛАБОРАТОРІЇ

Опубліковано: Зароченцева Оксана Дмитрівна, 04.11.2022

1.11.2022 р. студенти 403 групи з к.б.н., асистентом кафедри екології та біомоніторингу Тетяною Василівною Филипчук відвідали Чернівецьку обласну фітосанітарну лабораторію у межах дисципліни «Карантинні організми та захворювання».

Робота лабораторії включає відділи реєстрації зразків, фітосанітарного аналізу, посівних якостей насіння і біологічного захисту рослин.

У відділ реєстрації зразків об’єктів регулювання зразок доставляється на експертизу в сейф-пакеті (все герметично запаковано) із врахуванням відділу для супровідної документації (направлення), де вказується, що є в зразку (масу партії, номер сейф-пакету).

 

Зразки перевіряються тактичним способом та з допомогою ваг, після чого їм присвоюється ідентифікаційний номер. Це забезпечує конфіденційність, тому інформація про замовника не передається у відділ фітосанітарного аналізу, лише код та супровідна документація. Паралельно ця інформація реєструється в електронній програмі, напряму зв’язаній з митними інспекторами, які формують фітосанітарний сертифікат. З цим документом зразок має вже підтверджену якість і може безпечно
експортуватися або імпортуватися в країну.

 

Відділ фітосанітарного аналізу проводить аналіз більшості зернових культур: кукурудзи, пшениці, соняшнику, ячменю, займається проведенням ентомологічної, мікологічної, фітогельмінтологічної і гарбологічної експертиз.

У середньому, вартість такого аналізу не перевищує 400 грн. за зразок. Деяка документація має свій термін дії.

 

Так, протокол відділу насіння безтерміновий (в межах 10 років), а висновок фітосанітарної експертизи дійсний протягом 14 днів, за які замовник має провести певні дії зі своєю партією. 

Відділ посівних якостей насіння здійснює ряд перевірок зразків насіння на їх продуктивність визначаючи їх вологість, чистоту, відхід, схожість, енергію проростання, масу тисячі насінин та домішки. Всі показники визначаються за ДСТУ.

 

Відділ біологічного захисту рослин, який знаходиться в Заставні займається розмноженням трихограми. Трихограма –  паразитична комаха, яку залучають у боротьбі зі шкідниками зернових культур. Вона паразитує на яйцях шкідників, тим самим зменшуючи їх популяцію. Також цей відділ виробляє бактоцид – надійний та безпечний захист посівів у боротьбі з гризунами. Метод полягає в наступному: на розпареній пшениці заселяють бактоцид; гризун, поїдаючи ці зерна, заражається мишиним тифом, який безпечний для довкілля, людей і навіть інших тварин, бо тиф вражає лише гризунів.

Робота лабораторії полягає у безперервному контролі якості зразків об’єктів регулювання для того, щоб убезпечити поширення карантинних організмів та хвороб в межах області та держави в цілому.

Щиро дякуємо Друк Ілоні Степанівні, випускниці кафедри екології та біомоніторингу та працівникам фітосанітаної лабораторії за інформативну та цікаву екскурсію для наших студентів.