Новини

Якість меду: актуальні навички – учасникам фінського ЕКОПРОЕКТУ

Опубліковано: Зароченцева Оксана Дмитрівна, 03.10.2021

Наступає пора медових ярмарків, солодких дегустацій та запасання меду на зиму. Всіх турбує питання: як обрати справжній свіжий продукт без домішок? 


29 вересня 2021 р. у рамках ЕКОПРОЕКТУ благодійного фонду “Карітас Чернівці” від посольства Фінляндії на кафедрі екології та біомоніторингу відбувся еколого-просвітницький захід. Учасники ЕКОПРОЕКТУ, які минулого заняття дізналися про різні види меду та його цілющі властивості (див. за посиланням) тепер навчилися визначати ЯКІСТЬ меду. 

 

Доцент Ірина СИТНІКОВА розказала про важливі фізико-хімічні показники якості меду. Наприклад, високий вміст гідроксиметилфурфуролу та низька активність ферменту діастаза свідчать про тривале зберігання або теплову обробку меду. Учасники навчилися простими методами, доступними в домашніх умовах, визначати фальсифікат за зовнішніми ознаками, перевіряти наявність зайвої вологи, виявляти присутність різних домішок (крохмалю, борошна, крейди, цукру). Учням також продемонстрували, як працюють прилади для визначення вологості та електропровідності меду, надали змогу опанувати їх. І, звісно, дегустація)) Про позитивні враження учнів говорили їх сяючі очі))