Новини

ІННОВАЦІЙНІ ПІДХОДИ ДО ПРОФОРІЄНТАЦІЇ УЧНІВ НА КАФЕДРІ ЕКОЛОГІЇ ТА БІОМОНІТОРИНГУ

Опубліковано: Зароченцева Оксана Дмитрівна, 26.11.2019


15 листопада 2019 року на кафедрі екології та біомоніторингу Інституту біології, хімії та біоресурсів Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича за сприяння Департаменту освіти і науки Чернівецької ОДА в рамках проведення Тижня екології проведено зустріч з учнями та вчителями ЗСО на тему «Екологія: сьогодні і завтра», координатором якого була асистент кафедри екології та біомоніторингу Филипчук Т.В. У заході прийняли участь близько 100 учнів 10-11 класів закладів середньої освіти м. Чернівці та Чернівецької області. 

 

Актуальність проведення такого заходу зумовлена важливістю популяризації екологічних знань серед учнівської молоді з метою формування екологічної свідомості та екологічного мислення і необхідністю привернути увагу до глобальних та регіональних екологічних проблем сьогодення. 

У вступному слові доцент кафедри екології та біомоніторингу Г.Г. Москалик привернула увагу учнів і вчителів до екологічних проблем сьогодення. Студенти-магістранти Холівчук Аліна і Пентюк Владислав ознайомили старшокласників з особливостями навчання за освітньою програмою «Екологія», сферами професійної діяльності випускників, кафедральними науковими тематиками досліджень. 

 

Учні мали можливість спробувати себе у ролі юних дослідників, ознайомитись з новими методами та цікавими фактами у форматі WORKSHOPS: «Солодка екологія», «Друге життя занедбаних речей», «Здорова екологія» та «Екологія в мініатюрі». В організації воркшопів та проведенні дослідів активну участь прийняли студенти 2-6 курсів під керівництвом викладачів кафедри екології та біомоніторингу. 

Зокрема, під час відвідування воркшопу «Солодка екологія» учні мали змогу ознайомитись із методами визначення фальсифікації меду в домашніх умовах та результатами багаторічного моніторингу смертності бджолиних колоній в Україні, який проводиться під егідою COLOSS, а також про вплив запилення на деякі показники врожайності соняшнику олійного (доцент Ситнікова І.О., студентка 4-го курсу Шотропа Юлія та студент-магістрант 6-го курсу Шкробанець Олександр).

 

Воркшоп «Друге життя занедбаних речей» ознайомив старшокласників з найбільш поширеними видами побутових відходів та правилами їх сортування й підготовки до утилізації. Крім того, учні навчилися давати «друге життя» речам з паперових, пластикових та алюмінієвовмісних відходів (доцент Легета У.В., студенти 3-го курсу: Пантелей Тетяна, Цехняк Денис, Никуляк Оксана, Савчук Інна, Столярчук Людмила, Горянчук Ростислав, Харабара Таїсія). Інформація про те, які корисні речі можна зробити із сміття надихне молодь на збір вторсировини та уважне ставлення до того, що і як ми викидаємо. 

 

У воркшопі «Здорова екологія» старшокласники дізналися про шкідливість нітратів для людського організму, мали можливість визначити вміст нітратів у сезонних овочах і фруктах експрес-методом за допомогою нітратоміру та хімічним методом (асистент Баглей О.В., студентка 2-го курсу Григорович Анна). 

 

 

Воркшоп «Екологія в мініатюрі» ознайомив старшокласників з різноманітними мікрокосмами, які застосовуються студентами кафедри в екологічних дослідженнях при моделюванні впливу антропогенних чинників на екосистеми. Учні спостерігали наочно ґрунтотвірну роль дощових червів, під мікроскопом розглянули живлення дафній і гемоліз клітин крові (асистент кафедри Жук А.В., лаборант Андрущак Я.В., студенти 4-го курсу: Родіна Єлизавета, Грицак Марта). 

 

Наприкінці заходу учні отримали на згадку буклети кафедри екології та біомоніторингу від асистента Филипчук Т.В. та залишили свої враження у книзі відгуків. Учні написали, що вони дізналися багато нового та цікавого для себе, отримали практичні навики, і що «…все було дуже круто і весело». 

Проведений захід привернув увагу місцеве телебачення, і події цього дня були висвітлені на каналі «Буковина». В інтерв’ю завідувачка кафедри професор М. М. Федоряк розкрила актуальність і необхідність проведення таких зустрічей, акцентувала увагу на залученні молоді до вирішення сучасних екологічних питань і подякувала Департаменту у сприянні. 

Такий захід проводиться колективом кафедри екології та біомоніторингу вже вдруге і є підґрунтям підвищення екологічних знань і свідомості учнівської молоді, а також привертає увагу до спеціальності «Екологія» майбутніх абітурієнтів.

ФОТОАЛЬБОМ: День відкритих дверей 15.11.2019 
(фото - Володимир Буркут)