Новини

КАФЕДРА ЕКОЛОГІЇ ТА БІОМОНІТОРИНГУ НА ЗАСІДАННІ ЗАГАЛЬНОНАЦІОНАЛЬНОГО КРУГЛОГО СТОЛУ АСОЦІАЦІЇ ПРОФЕСІОНАЛІВ ДОВКІЛЛЯ

Опубліковано: Зароченцева Оксана Дмитрівна, 10.02.2024

09 лютого 2024 р. відбулась робоча онлайн-зустріч у формі Загальнонаціонального круглого столу на тему «Реформа управління відходами: велика імітація чи млинець нанівець?», яку організувала Асоціація професіоналів довкілля (Professional Association of Environmentalists of the World, (PAEW) та Офісу сталих рішень, а саме президент Людмила ЦИГАНОК та віцепрезидент PAEW з загальної екології Валентин ЩЕРБИНА. Онлайн-аудиторія нараховувала до 500 учасників, серед яких були представники депутатського корпусу Верховної Ради України, Державної екологічної інспекції України (Катерина ЛІТВІШКО), Державної регуляторної служби України (Олексій МИХАЙЛОВ), Мінприроди, Генеральної прокуратури України, а саме окремих підрозділів Спеціалізованої екологічної прокуратури (заступник голови Олександр МАЛЄЄВ), представник Антимонопо́льного коміте́ту Украї́ни  (Євгеній КОСТЕНКО), Голова Асоціації Управління Відходами (АУВ) в Україні (Ніколь ДАНИЛОВА), Науково-дослідної установи «Український науково-дослідний інститут екологічних проблем» (УКРНДІЕП) (Володимир УБЕРМАН), а також представники Спілки стейкхолдерів, юристи (Олена ШУТЕНКО), підприємці, голови різних ОТГ, науковці та небайдужі громадяни нашої держави. Від кафедри екології та біомоніторингу ЧНУ на зустрічі була присутня доцент Уляна ЛЕГЕТА.

На зустрічі обговорювалися самі «гострі» питання, які підіймали реальні учасники ринку утворення відходів, зокрема щодо законодавчої бази України у вирішені ситуації з категорією «небезпечні відходи», а також розблокування ринку небезпечних відходів для всіх підприємств держави. Одним з найгостріших виступів стало обговорення Ніколь ДАНИЛОВОЮ питання прав і захисту ліцензіатів, які готові і мають змогу утилізувати відходи, однак не мають належної підтримки з боку держави. На виступах відбулося жваве обговорення основних питань, однак велика їх кількість не може бути вирішена однією зустріччю. На при кінці, було оголошено підготовку низки основних запитів до відповідних урядових структур щодо роз’яснення самих гострих питань. 

Отож, зустріч Загальнонаціонального круглого столу «Реформа управління відходами: велика імітація чи млинець нанівець?» пройшла відповідно до обраного PAEW гасла - Все, що сьогодні не покращує стан довкілля і підриває економіку – підігрування ворогу!