Новини

Кафедра екології та біомоніторингу виборола грант HORIZON із проєктом RestPoll на 48 місяців

Опубліковано: Зароченцева Оксана Дмитрівна, 28.11.2023

 

Кафедра екології та біомоніторингу навчально-наукового інституту біології, хімії та біоресурсів Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича виборола грант HORIZON із проєктом RestPoll: Restoring Pollinator habitats across European agricultural landscapes based on multi-actor participatory approaches (Відновлення середовищ існування запилювачів у європейських агроландшафтах на основі мультипартисипативного підходу ).  Грантодавець - Європейське виконавче агентство з досліджень (European Research Executive Agency). Членами команди проєкту в Україні стали д.б.н., проф., завідувач каф. екології та біомоніторингу Марія ФЕДОРЯК (керівник), к.б.н., доц. Аліна ЖУК, к.б.н., доц. Уляна ЛЕГЕТА, к.б.н., доц. Ірина СИТНІКОВА, к.б.н., асистент Тетяна ФИЛИПЧУК. 

Кафедра екології та біомоніторингу має величезний досвід грантової і проєктної діяльності - від невеликих індивідуальних грантів, до участі у потужних міжнародних проєктах і консорціумах. Проте такий великий грант виграли вперше. Виконання досліджень за грантом триватиме 48 місяців, а підготовка проєкту тривала близько двох роківПісля того як проєкт пройшов відбір у другий тур, проєктна група працювала над удосконаленням структури проєкту, формуванням робочих пакетів, написанням проєктної документації тощо. Команда працювала в офлайн та онлайн режимах, окремі сесії тривали понад 8 годин. 

Упродовж 28-29 листопада відбуватиметься зустріч в RestPoll Kick-Off Meeting Lund, Sweden на котрій Чернівецький національний університет імені Юрія Федьковича представлятимуть завідувач кафедри екології та біомоніторингу, керівник проєкту Марія ФЕДОРЯК та провідний фахівець відділу міжнародних зв’язків Анастасія ДРАПАК .

RestPoll – це міждисциплінарний проєкт, який має на меті надати суспільству інструменти, щоб зупинити скорочення чисельності диких запилювачів і позиціювати Європу як світового лідера у відновленні популяцій запилювачів. RestPoll разом зі стейкхолдерами, від окремих землевласників до представників влади, спільно розроблятиме, оцінюватиме та вдосконалюватиме заходи та міжгалузеві підходи для відновлення запилювачів та їхніх послуг. Консорціум RestPoll об’єднує досвід природничих і соціальних науковців, громадських організацій, бізнесу та міністерств. Стейкхолдери по всьому ланцюжку створення вартості харчових продуктів будуть залучені через нещодавно розроблені партисипативні підходи на різних соціальних, екологічних та політичних рівнях. Центральним елементом RestPoll є створення загальноєвропейської мережі дослідницьких територій з відновлення запилювачів та «живих лабораторій», які є унікальними центрами для експериментів, демонстрацій та взаємного навчання. RestPoll має на меті позиціювати Європу як світового лідера та визначити майбутню програму для відновлення запилювачів у всьому світі. Для відновлення різноманіття диких запилювачів учасники проєкту спільно з різними стейкхолдерами (від окремих землевласників до представників влади) розроблятиме заходи для ландшафтів та їх елементів різного масштабу (поле, ферма, окремі європейські країни, Євросоюз) в агроландшафтах, де переважають сільськогосподарські культури або луки, що інтенсивно обробляються. 

 

Партнерами Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича в проєкті RestPoll виступили 12 університетів та 8 центрів екологічних досліджень Німеччини, Франціъ, Швеції, Данії, Іспанії, Греції, Угорщини, Ірландії, Норвегії, Латвії, Нідерландів, Італії.