Новини

Команда Екологів на зустрічі з талановитою молоддю Буковини

Опубліковано: Зароченцева Оксана Дмитрівна, 29.10.2023

25 жовтня 2023 року студенти кафедри екології та біомоніторингу на чолі з доцентом Уляною ЛЕГЕТОЮ відвідали Багатопрофільний ліцей для обдарованих дітей. Формат зустрічі передбачав розширення горизонтів знань школярів, їх ознайомлення з сучасними тенденціями в екологічній науці, стимулювання до розвитку власних амбіцій, прагнення до навчання і зміцнення зв’язків між представниками обдарованої молоді та майбутніми фахівцями.

 

Під час заходу студенти продемонстрували старшокласникам результати власних наукових досліджень, які відображають головні напрями наукової роботи кафедри. Зокрема, студентка 403 групи Надія ПОДЮК ознайомила учнів з гострою проблемою біологічних інвазій та охарактеризувала поширення інвазійних видів на території Чернівецької області. Студентка 503 групи Оксана МАЙКАН продемонструвала результати спільного дослідження з агрохолдингом «Контінентал Фармерз Груп» щодо ролі комахозапилення у формуванні показників врожайності сучасних гібридів соняшнику. Студенти 603 групи Сергій КОВАЛЕНКО та Юрій ІВАНЧУК поділилися досвідом участі у міжнародному моніторингу зимових втрат бджолиних колоній під егідою асоціації COLOSS, привертаючи увагу молоді до актуальних проблем бджільництва в Україні та в світовому масштабі. Кожен з присутніх студентів-екологів має науковий доробок у вигляді публікацій у вітчизняних наукових журналах та участі у конференціях екологічного спрямування.

 

Окремі магістранти не лише представляли власні дипломні проєкти, але й виступили у ролі працевлаштованих фахівців, які вдало поєднують навчання з трудовою діяльністю за спеціальністю. Студент503 групи Павло БАНАР наразі виконує обов’язки старшого державного інспектора відділу охорони водних біоресурсів «Рибоохоронний патруль». Студент 603 групи Євгеній МАРТИНЮК працює на посаді провідного інженера лісового господарства філії «Чернівецьке лісове господарство» ДП «Ліси України».

Доцент Уляна ЛЕГЕТА доповнила виступи студентів інформацією щодо міжнародної співпраці кафедри з країнами Європейського Союзу, такими як Фінляндія, Швеція, Німеччина, Чехія тощо, а також акцентувала увагу на освітній складовій. По завершенню виступів, від учителів та учнів ліцею була висловлена подяка та готовність до подальшого зміцнення налагоджених зв’язків. Живий інтерес в очах учнів ліцею – це найкраща нагорода для кожного з нас!