Новини

Консорція «науковці-освітяни» у вирішенні екологічних проблем регіону

Опубліковано: Зароченцева Оксана Дмитрівна, 25.06.2019

21-22 червня 2019 року кафедрою екології та біомоніторингу Інституту біології, хімії та біоресурсів спільно з Чернівецьким обласним центром еколого-натуралістичної творчості учнівської молоді на базі позашкільного оздоровчо-виховного закладу «Лунка» проведено Літню педагогічну школу. 

 

Такі зустрічі традиційно проводяться щорічно з 2014 року. Метою заходу було підвищення якості позашкільної еколого-біологічної освіти, розвиток творчого потенціалу педагогів, поширення інноваційних досягнень, розширення арсеналу сучасних екологічних методів досліджень, узагальнення та розповсюдження передового педагогічного досвіду. 

Учасниками Літньої педагогічної школи стали педагоги закладів загальної та позашкільної освіти Заставнівського, Сторожинецького, Путильського районів області, Чернівецького обласного центру еколого- натуралістичної творчості учнівської молоді, Сторожинецького ЦЕНТУМ, Заставнівського еколого-естетичного центру, Чернівецького МЦЕНТУМ.

 

Програма школи включала два важливі блоки, а саме: моніторинг смертності бджіл в рамках міжнародного проекту та огляд ризиків для біорізноманіття. 

Директор Чернівецького обласного центру еколого-натуралістичної творчості учнівської молоді Головченко Л.Ю. представила ґрунтовний досвід співпраці закладу позашкільної освіти еколого-натуралістичного спрямування, закладів загальної середньої освіти, кафедри екології та біомоніторингу Інституту біології, хімії та біоресурсів ЧНУ ім. Ю. Федьковича в умовах нових суспільних викликів. 

Науковці кафедри к.б.н., доцент Москалик Г.Г. та к.б.н., доцент Ситнікова І.О. акцентували увагу присутніх на сучасних екологічних проблемах України та регіону. Зокрема, зроблено аналіз моніторингу смертності бджіл Чернівецької області в рамках міжнародного проекту, проведено навчальний практикум з експрес-методик визначення якості меду. Цікавими і пізнавальними стали майстер-клас з візуалізації отриманих результатів дослідження та екскурсія з вивчення біорізноманіття околиць позашкільного оздоровчо-виховного табору «Лунка». 

Педагогів ознайомили з Національною мережею інформації з біорізноманіття (UkrBIN) та запропонували взяти участь у моніторингу поширення інвазійних видів, зокрема клену ясенолистого та слимака іспанського, які знаходяться у стадії експансії і загрожують біорізноманіттю Чернівеччини. 

 

Підводячи підсумки, учасники зазначили, що літня педагогічна школа – це ефективна форма співпраці педагогів та науковців, можливість активного обговорення як проблем довкілля, так і шляхів їх вирішення, організації науково-дослідницької роботи та екологічного виховання молоді.