Новини

Курс на екологію: докладаємо необхідних зусиль

Опубліковано: Нікорич Володимир Андрійович, 26.05.2018

З кожним роком на ринку освітніх послуг, які пропонують університети, зростає конкуренція за абітурієнтів. Медицина, правознавство та комп’ютерні науки завжди були і залишаються пріоритетними галузями.

Але є такі спеціальності, про суть яких абітурієнтам майже нічого невідомо. До їх числа належить екологія. Оскільки саме слово «екологія» щоденно звучить з телевізійних екранів, Інтернет-сайтів та преси з приставкою «погана» і навіть «жахлива», в учнів підсвідомо формується негативний асоціативний зв'язок. Наші намагання імплементувати «Основи екології», або, принаймні, «Екологічну культуру» в загальноосвітню школу не увінчалися успіхом.

Звісно, що за таких умов привернути увагу абітурієнтів досить складно.

Кафедра екології та біомоніторингу ЧНУ уже багато років застосовує різні способи приваблення учнівської молоді. Деякий час ми робили ставку на виступи перед вчителями шкіл, через підвищення кваліфікації яких сподівалися досягти результату. Покладали надію і на залучення учнів до виконання науково-дослідних робіт. У цьому плані вихованці кафедри досягли високих результатів – чимало з них стали золотими і срібними призерами міжнародних екологічних олімпіад. Проте практично всі вони одержавши олімпійські пільги йшли у заклади вищої освіти медичного профілю.

А найефективнішою виявилась найпростіша форма профорієнтації – виступи перед учнями з цікавими лекціями на екологічну тематику. Ми зрозуміли, що учнів потрібно захопити, і навіть здивувати. Ось тематика деяких лекцій, які були прочитані у поточному році учням ЗОШ викладачами нашої кафедри: «Екологічний сервіс – новий вид послуг», «Що таке екологічні хвороби та як їх запобігти?», «Бренди найекологічніших міст світу», «Екологічний стріт-арт», «Оцінюємо стан довкілля за допомогою плодової мушки», «А чи знаєш ти свій екологічний слід?», «Як зменшити свій екологічний слід?», «Оцінюємо довкілля за допомогою рослин-біоіндикаторів», «Чернівецька область – унікальний полігон для екологічних досліджень», «Чому ми втрачаємо бджіл і до чого це призведе?», «Загадка геоаномальних зон» та ін.

Цікавою профорієнтаційною інновацією останніх років стала для нас тісна співпраця з філією обслуговування юнацтва Чернівецької обласної універсальної наукової бібліотеки ім. М. Івасюка. Бібліотека виявилась зручним майданчиком для зустрічей з учнівською молоддю. Вона надає не тільки комфортне приміщення, але й забезпечує мільтимедійним обладнанням, пропонує демонстраційні стенди для унаочнення виступів і навіть надає інформаційну підтримку, використовуючи свої Інтернет-ресурси і маркетинг WOM.

Ще одним ефективним способом підвищення ефективності профорієнтації стало залучення до цієї справи кращих магістрантів, які вносять певний молодіжний «шарм» у налагодження контактів з учнівською молоддю.

Цього навчального року викладачі та магістранти кафедри екології та біомоніторингу ЧНУ виступили у 18 навчальних закладах Чернівецької області, у тому числі: у Чернівецькій спеціалізованій школі "Освітні ресурси та технологічний тренінг" № 41 з вивченням єврейського етнокультурного компонента (проф. Руденко С.С., доц. Ситнікова І.О., магістранти Казюк О. та Стеніна І.), у Чернівецькому ліцеї №3 медичного профілю та медичному коледжі (проф. Федоряк М.М., доц. Москалик Г.Г.), у ЗОШ № 25 м. Чернівці (проф. Руденко С.С., асист. Жук А.В., магістранти Грибовська А. та Мельничук Т.), у ЗОШ №33 м.Чернівці (асист. Филипчук Т.В., магістранти Грибовська А., Дронь М. та Мельничук Т.), у навчально-виховному комплексі "Любисток" м.Чернівці (доц. Ситнікова І.О., доц. Легета У.В., магістранти Казюк О. та Стеніна І.), у ЗОШ №1 м.Чернівці (проф. Руденко С.С.), у Чернівецькій гімназії №6 імені Alexandru cel Bun (асист. Жук А.В., магістранти Перепелюк Л. та Золотарьова Г.), у коледжі ЧНУ імені Юрія Федьковича (проф. Руденко С.С.), у ЗОШ с. Кам’янка Глибоцького р-ну (проф. Федоряк М.М, доц. Москалик Г.Г.), у ЗОШ с. Юрківці Заставнівського р-ну (доц. Морозова Т.В.), у ЗОШ с. Горбова Герцаївського р-ну (Морозова Т.В.), у ЗОШ с. Коровія Глибоцького р-ну (проф. Федоряк М.М., доц. Москалик Г.Г.), у ЗОШ с. Снячів Сторожинецького р-ну (доц. Морозова Т.В.), у ЗОШ с. Молодія Глибоцького р-ну (проф. Федоряк М.М., доц. Москалик Г.Г.), у ЗОШ с. Рингач Новоселицького р-ну (доц. Морозова Т.В.), у ЗОШ с. Мамалига Новоселицького р-ну (доц. Морозова Т.В.), у Старововчинецькому ліцеї Глибоцького р-ну (проф. Федоряк М.М., доц. Москалик Г.Г.).

Запрошуємо викладачів інших кафедр нашого університету поділитися своїм досвідом профорієнтаційної роботи, адже це наша спільна справа.

 

З повагою, колектив кафедри екології та біомоніторингу Інституту біології, хімії та біоресурсів ЧНУ