Новини

Ландшафтно-екологічна практика на кафедрі екології та біомоніторингу

Опубліковано: Зароченцева Оксана Дмитрівна, 03.07.2022

 

Нарешті літо, сесія позаду. Пора літньої практики. Студенти другого курсу кафедри екології та біомоніторингу набували та відшліфовували практичні навички та вміння дослідження екологічного стану різних екосистем. Особливістю цьогорічної ландшафтно-екологічної практики є змішана форма проведення, адже вивчати особливості різних ландшафтів сидячи за комп’ютером нереально!

 
Мета практики - узагальнити набуті теоретичні знання і набути практичних навичок і умінь, необхідних для опанування професійних завдань (компетентностей) бакалавра, пов’язаних з оцінкою стану довкілля відповідно до освітньо-професійної програми підготовки бакалавра за спеціальністю 101 «Екологія».
  

Під час практики студенти досліджували структуру та функціонування лісової та лучної екосистем в межах своїх регіонів проживання; поглиблювали теоретичні знання із загальної екології, готуючись до тестового контролю; мали можливість вивчати видову приналежність рослин та їх латинські назви; власноруч виготовляли прилади для експрес-визначення стану екосистем (екліметр, рамки для вимірювання просторової структури популяції виду тощо).

 

В умовах лабораторії кафедри екології та біомоніторингу студенти апробували методики дослідження екологічного стану водної екосистеми з використання хімічних реактивів та приладів; вчилися розв’язувати математичні задачі екологічного спрямування та готували звітні документи для захисту практики.
   

Не дивлячись на складні умови, в яких відбувався навчальний процес у цьому році (війна і коронавірус), викладачам кафедри вдалося зберегти студентський колектив, привити їм професійні навички і спрямувати їх уподобання у напрямку збереження та охорони навколишнього середовища. Вдячні нашим ЗСУ за можливість вчитися, навчатися і розвиватися. Все буде Україна!