Новини

Літня школа з екології для вчителів ЗНЗ

Опубліковано: Зароченцева Оксана Дмитрівна, 22.06.2018

Вже 18 років триває тісна співпраця кафедри екології та біомоніторингу ЧНУ та Чернівецького обласного центру еколого-натуралістичної творчості учнівської молоді (КЗ ЧОЦЕНТУМ). За цей час чимало заходів, започаткованих у рамках цієї співпраці, стали традиційними. До їх числа належить і літня школа для вчителів ЗНЗ Чернівецької області. Унікальний освітянський кластер «кафедра екології ЧНУ + ЧОЦЕНТУМ + загальноосвітні школи Чернівецької області» став чудовим майданчиком для навчання, спілкування і навіть наукової співпраці. А учасники кластеру вважають один одного давніми друзями, або точніше – єдиною освітянською родиною. Немає значення чи ти викладач, чи вчитель, директор чи завідувач – нас об’єднала одна на всіх любов – «ЕКОЛОГІЯ». 

 

Протягом першого літнього місяця у рамках кластеру проходить традиційна літня школа. Не став винятком і цьогорічний червень. У минулі роки літня школа проходила в селах Чернівецької та Івано-Франківської області: Чорнівка, Долішній Шепіт, Виженка, Шешори, Лунка. Двічі (у 2013 та у 2015 роках) для проведення школи було отримано грантове фінансування Відділу преси, освіти та культури Посольства США в Україні. 

Цього разу літня школа проходила в два етапи. Перший відбувався у приміщенні ЧОЦЕНТУМ, а другий – на базі кафедри екології та біомоніторингу ЧНУ. Причиною такої дислокації місця проведення літньої школи стала неординарна подія – відкриття центру Екологічної освіти, профінансованого міжнародним грантовим проектом «TEMPUS IV EcoBRU». На кошти Євросоюзу вдалося придбати 17 комп’ютерів, мультифункціональний комплекс «Ксерокс+сканер+прінтер», мультимедійний демонстраційний апарат, потужний роутер, а також унікальний стереомікроскоп з фотонасадкою. 

Учасники «Літньої школи 2018» з приємністю відзначили, що новий тренінговий центр сприяє кращому засвоєнню матеріалу. Відео з бджолами-роботами, що замінили природних бджіл, на великому (на всю стіну) екрані викликало гучні здивовані вигуки в залі. Здавалося, що бджоли-химери летять прямо на глядача. Величина та якість зображення сприяли цьому відчуттю.

А зроблені під новим мікроскопом фотографії мутантних плодових мушок, утворених під впливом пестицидів, якими обробляють сади Чернівецької області, напевне надовго запам’ятаються слухачам літньої школи. Дев’ять з одинадцяти виявлених у дрозофіли патологій – мутації крил. На тілі мушок, виловлених вчителями Сокирянського, Хотинського Кельменецького, Заставнівського та Кіцманського районів, були зафіксовані меланоми. Зареєструвати останні вдалося тільки завдяки високій потужності придбаного мікроскопу. 

По завершенню тренінгу слухачі літньої школи скуштували ріпаковий мед, намащений на шматочки свіжого буковинського караваю. А чай з високогірних трав наповнив аудиторію незрівняним солодкувато-гіркуватим ароматом гуцульських полонин.