Новини

ЛІЦЕЇСТИ У ГОСТЯХ НА КАФЕДРІ ЕКОЛОГІЇ ТА БІОМОНІТОРИНГУ

Опубліковано: Зароченцева Оксана Дмитрівна, 02.06.2023

Протягом останнього тижня травня 2023 р. у рамках профорієнтаційної роботи відбулася зустріч з учнями випускних класів ліцеїв м. Чернівці: ліцею № 1 імені Пауля Францовича та багатопрофільного ліцею для обдарованих дітей, яких зустріла кафедральна команда у складі викладачів та студентів 1 і 5 курсів.

Учням розповіли про особливості освітньої програми «Екологія», за якою відбувається підготовка здобувачів вищої освіти, перспективи працевлаштування фахівців-екологів, акцентували увагу на основних наукових напрямках досліджень, зробили короткий екскурс у грантову та проектну діяльність кафедри.

 

Ліцеїсти ознайомилися з різними підходами до організації екологічного біомоніторингу, принципами та методами біоіндикації та біотестування, використанням індикаторів і тест-систем за різних антропогенних чинників. Учні під бінокулярами розглядали павуків як індикаторів умов виробничих і житлових приміщень.

Школярі дізналися про глобальну кризу запилення через зміни клімату, інвазійні види, хвороби (наприклад, кліщ варроа), пестициди, антропогенні чинники тощо, а також участь кафедри у міжнародному моніторингу дослідження причин втрат бджолиних колоній після зимівлі.

Старшокласникам продемонстрували «готель для комах», який використовують у екологічному садівництві. Будиночок призначений для проживання корисних комах чи ентомофагів, які захищають від шкідників та хвороб плодово-ягідні культури.

 

Для багатьох учнів стало відкриттям, що альтернатива хімічного захисту – це біоконтроль шкідників в екологічному землеробстві. З цією метою використовують комах, природних ворогів, які активно полюють на шкідників, біологічне різноманіття в агроценозах та рослини-компаньйони.

Особливу зацікавленість викликали пляшкові мікрокосми, за допомогою яких в лабораторних умовах моделюють і вивчають процеси, що відбуваються в екосистемах.

Зустріч відбулася в теплій і затишній атмосфері. Дякуємо нашим захисникам за можливість працювати, розвивати і надихати нашу молодь. Миру нам всім!