Новини

Майстер-клас з написання учнівських наукових проектів екологічного спрямування

Опубліковано: Зароченцева Оксана Дмитрівна, 16.03.2023

Масштабний захід відбувся за сприяння Департаменту освіти та науки Чернівецької ОВА в рамках проведення Тижня екології і передбачав роботу як з учителями, так і з зацікавленими учнями.

 

15 березня 2023 року на кафедру екології та біомоніторингу завітали більше 60 учителів біології, хімії та географії ЗЗСО області та м. Чернівці, представники позашкілля, близько 70 учнів 8-10 класів. З огляду на сучасні реалії та неспокійний час працювали у змішаному форматі. Мета зустрічі – надихнути творчу молодь та їх наставників долучитися до вирішення сучасних екологічних проблем.

 

З вітальним словом від Департаменту освіти та науки виступила Юлія ДЯЧУК, яка вказала на актуальність і необхідність проведення таких заходів.

Завідувачка кафедри, д.б.н., професорка Марія Федоряк привітала учасників, зазначила, що ефективним у згаданому контексті є виконання власного екопроекту і представила короткий аналіз проектів учнів-переможців Всеукраїнських та Міжнародних олімпіад і конкурсів робіт МАНУ з екології протягом 2011-2019 рр. Зокрема учасники розглянули найкращі зразки учнівських наукових робіт, презентацій, постерів. Звернули увагу на типові помилки та недоліки. Розглянули приклади актуальних напрямків екологічних досліджень – втрати комах-запилювачів, спалювання сухої рослинності, екологічні наслідки війни.

  

Доцент кафедри, к.б.н. Галина Москалик звернула увагу учасників зібрання на основні етапи підготовки, проведення і представлення результатів дослідження; важливість підбору обгрунтованих методів і статистичного аналізу результатів;  поділилася лайфхаками щодо написання актуальності дослідження, формулювання мети та завдань роботи. Вчителі мали змогу самостійно здійснити пошук сучасних наукових джерел у Google Scholar, обговорити декілька актуальних тем екопроектів.

 

У той час, як вчителі навчалися, учні відвідали три локації різного спрямування. Під керівництвом к.б.н. Тетяни Филипчук і студенток 3 курсу Яни Пентюк і Анастасії Пеліховської на локації «Здорова екологія» учні власноруч визначили вміст нітратів в овочах і фруктах, ознайомилися з їх шкідливістю для організму людини та умовами, які сприяють їх накопиченню; обговорили шляхи зменшення вмісту нітратів у весняній продукції. На локації «Екологія у мініатюрі» к.б.н. Уляна ЛЕГЕТА, к.б.н. Ярослав ШПАК і магістр Костянтин СОСНОВСЬКИЙ продемонстрували учням мікрокосми – штучні модельні екосистеми, які використовуються для моделювання і вивчення різних екологічних проблем. К.б.н. Ірина Ситнікова та студентки 3 курсу Надія ПОДЮК і Катерина МАЛАНЧУК на локації «Інформаційна екологія» навчили учнів користуватися віртуальною лабораторією для дослідження заселення ізольованих оселищ.

Зустріч пройшла в дружній атмосфері, учасники активно працювали, ділилися враженнями та власним досвідом керівництва учнівськими науковими проектами. Учителі й учні із задоволенням фотографувалися на локаціях й облаштованій студентами-екологами фотозоні. Сподіваємося, що проведена зустріч допоможе учасникам підготувати якісні екологічні проекти.

Більше світлин із заходу - за посиланням у ФОТОАЛЬБОМІ.