Новини

МАЙСТЕР–КЛАС «ПОДАРУЙ КВІТКУ» ДЛЯ ПІДЛІТКІВ-ПЕРЕСЕЛЕНЦІВ

Опубліковано: Зароченцева Оксана Дмитрівна, 07.11.2022

02.11.2022 р. на кафедрі екології та біомоніторингу ННІБХБ у рамках проекту від посольства Фінляндії «Збереження біорізноманіття: знати і діяти. Програма неформальної освіти для підлітків» студенткою 203 групи Поліною Децик та к.б.н., асистенткою Тетяною Филипчук проведено майстер-клас для підлітків-переселенців на тему «Друге життя пластику».


 

Спочатку підлітків ознайомили з часом розкладання різних видів твердих побутових відходів і відзначили, що пластикова тара має дуже тривалий термін розпаду і майже не піддається утилізації, а спалювати її небезпечно. З метою повторного використання пластику підліткам продемонстрували, що можна зробити із пластикових пляшок: рупор (обрізавши дно), дешеві ємності для зберігання рідких та сипучих продуктів, совок для сипучих, гантелі (насипати піску), термос, рукомийник, пліт, елементи декору, іграшки, прикраси тощо. До прикладу, у сезоні 2011-12 ФК Барселона грала у нових комплектах форми, виготовленої із переробного поліестеру за інноваційною технологією компанії Nike, яка дозволяє з користю утилізувати до 100 мільйонів пластикової тари (на виробництво одного комплекту форми використовується 13 пластикових пляшок).

А далі – майстер-клас з виготовлення польових квітів. Разом з Поліною підлітки ознайомились з основними етапами та виготовили волошку синю.

  

 Натхненні побаченою готовою роботою, попри втому після школи, діти з радістю виготовляли одну за одною різні квіти, які як у природі відрізнялися одна від одної неповторною красою. Можна було б виготовляти ще і ще, однак непомітно дуже швидко надворі потемніло і наявний кольоровий пластик було використано.

 

Літні польові квіти будуть зігрівати учнів-переселенців своїм теплом у холодний зимовий час війни України з росією. Леонід з м. Харків сказав, що «свою власноруч виготовлену квітку подарує своїй мамі». Все буде Україна!