Новини

«Медіація як інноваційний метод вирішення конфліктів» з вуст психолога

Опубліковано: Зароченцева Оксана Дмитрівна, 22.11.2023


21.11.2023 на кафедрі екології та біомоніторингу ЧНУ імені Юрія Федьковича відбувся круглий стіл студентів всіх курсів та викладачів на тему «Інструменти формування безконфліктних комунікацій в освітньому середовищі». Запрошений спікер – кандидатка психологічних наук Гайсонюк Наталія Артемівна.

 

Студенти 403 групи підготували презентацію й ознайомили всіх присутніх із «Положенням про засади безконфліктних комунікацій та врегулювання спорів учасників освітнього процесу у Чернівецькому національному університеті імені Юрія Федьковича», контактними особами соціально-психологічного центру та місцем його знаходження.

 

Викладачі та студенти ­ учасники освітнього процесу, але для науково-педагогічних працівників освітній процес – це вид професійної діяльності, а для студентів – це навчальна діяльність. У такій системі неминучі зіткнення потреб, інтересів, цінностей, позицій учасників освітнього процесу. Студенти акцентували увагу, що мета Положення – визначити принципи, форми, методи, інші інструменти формування безконфліктних комунікацій і врегулювання конфліктів учасників освітнього процесу. Серед причин, які призводять до конфліктів в освітньому процесі, є: невідвідування студентами занять; невиконання ними завдань викладача; списування під час контрольних замірів знань; запізнення на заняття; нетактовну поведінку студентів, тощо. На думку студентів, неповажне ставлення науково-педагогічних працівників до осіб, які навчаються; незрозумілий виклад навчального матеріалу; необ’єктивне оцінювання студентів; надмірна прискіпливість; байдужість до студентів; завищений рівень вимог до знань студентів – призводить до виникнення непорозуміння між викладачами та студентами.

 

Наталія ГАЙСОНЮК відмітила важливість теми і більше розповіла про медіацію як сучасний інноваційний метод вирішення конфліктів, поділилася власним досвідом роботи зі студентами в різних ситуаціях, виділила основні засади попередження, профілактики і врегулювання конфліктних ситуацій. Після офіційного завершення заходу студенти ще довго спілкуватися з психологинею. Дякуємо Наталії Артемівні за цікаву зустріч, сподіваємося на подальшу співпрацю.