Новини

МЕЛОДІЯ СТАРОЇ ФІСГАРМОНІЇ: ЖИТТЯ НА ЗРІЗІ СТОЛІТЬ

Опубліковано: Зароченцева Оксана Дмитрівна, 11.06.2021

Таку назву отримала автобіографічна книга спогадів високоповажного науковця та  добре знаного колишнього ректора ЧНУ, професора  Степана Степановича Костишина.

 

Перше враження від зустрічі із твором важко описати, адже не кожного дня тримаєш у руках історію, довжиною у ціле життя. Однак не варто лякатися великого обсягу праці. Життєпис читається напрочуд легко, на одному подиху, сповнений різноманітних емоційних подій, містить багато документальних світлин. Мова розповіді жива і барвиста. Починаючи читати, настільки проникаєшся змістом, що дійсно не можеш відірватися. Через кілька сторінок, вже разом з головним героєм занурюєшся у вирій подій. Спостерігаєш, як з маленького хлопчика формується молода людина, яка долає одну за одною вершини на своєму життєвому шляху.

 

Представлений життєвий шлях автора можна поділити на три етапи. Перший – дитинство, пов’язане з рідним селом Звиняч, батьками, школою,  дитячими мріями та першими яскравими спогадами про дивний інструмент – фісгармонію. Другий етап стосується студентських років, цікавих пригод під час практик, становлення наукового  шляху. Третій - відображає його перебування на керівних посадах університету (15 років на посаді проректора і 14 років – ректора).  

Книга містить глибокі роздуми Степана Степановича про важливі цінності в житті: ставлення до рідної мови, батьків, малої Батьківщини, вміння приймати рішення і брати відповідальність за них, бути принциповим і справедливим одночасно. «За кожною рослиною – Людину міг вгледіть той, хто серцем не оглух». Показує, як мрії простого сільського хлопця втілюються у життя. Вчить молодь не зупинятися на досягненому, не втрачати надії в разі невдач, ставити цілі та реалізовувати їх.

Читаючи книгу замислюєшся над змістом власного життя...

 Колектив кафедри екології та біомоніторингу