Новини

МЕТОДИЧНИЙ СЕМІНАР «GOOGLE FORMS ЯК ОНЛАЙН-СЕРВІС ДЛЯ ТЕСТУВАННЯ» НА КАФЕДРІ ЕКОЛОГІЇ ТА БІОМОНІТОРИНГУ

Опубліковано: Зароченцева Оксана Дмитрівна, 01.04.2021

Сучасні реалії потребують використання ефективних інформаційних технологій в умовах дистанційного навчання. З огляду на це 30 березня 2021 року на кафедрі екології та біомоніторингу Інституту біології, хімії та біоресурсів ЧНУ імені Юрія Федьковича к.б.н. Филипчук Т.В. провела методичний семінар на тему «Google forms як онлайн-сервіс для тестування». Основна мета заходу ознайомити викладачів із можливостями даного ресурсу та сприяти покращенню ефективності роботи в умовах онлайн навчання.

 

Перевагами Google forms при онлайн-тестуванні є їх зберігання у хмарі на власному Диску Google, зручний інтерфейс, мобільність і доступність 24/7 через можливість редагування і заповнення з телефону чи планшета з повною функціональністю. Форму не треба завантажувати, пересилати студентам і отримувати від них поштою заповнений варіант. Викладач лише відправляє посилання, за яким студент заповнює тест і натискає кнопку «надіслати». Викладач отримує відповіді. Крім того, Google forms частково автоматизує процес перевірки, збирає і професійно оформляє статистику за відповідями, дозволяє викладачу зразу перейти до аналізу результатів і роботи над найбільш часто зустріваними помилками.

Доповідач вичерпно розповіла як створити банк питань тесту, різні типи можливих тестових завдань, налаштування форми для тестування і можливі типи надсилання її студентам. Филипчук Т.В. також зазначила про можливість викладача самостійно визначати час для тестування, відкривати і закривати доступ до тесту та показала статистику отриманих результатів, яка формується Google forms у графічному відображенні розподілу набраних балів, таблиць по кожному респонденту і запитань, на які часто відповідають неправильно.

 

Тема методичного семінару викликала жваву дискусію, запитання та прогнози щодо можливих перспектив та загроз використання такої форми оцінювання знань студентів. Викладачі кафедри висловили вдячність Филипчук Т.В. за змістовний виступ, вичерпні відповіді на запитання та зазначили широкі можливості застосування Google forms для створення зворотного зв’язку зі студентами.